Fra Aspåsveien i Vestmarka går det en sti til Skytterhaugen, hvor man har god utsikt til store deler av Sortland by. Her møter VOL representanter for Arbeiderpartiet og Senterpartiet onsdag.

I dette området gjør Arbeiderpartiet det klart at de ønsker å legge til rette for boligbygging, i tråd med byplanen for 2015–2027.

– Vi mener dette er et bra område å ta i bruk til boligbygging. Sortland har jo over tid blitt klar over at vi har for lite boliger og areal til boligutbygging tilgjengelig, sier Aps ordførerkandidat Tove Mette Bjørkmo.

For øyeblikket er ikke området regulert til dette formålet, og det er i første omgang det de må få gjennomført.

Mener markedet har fått styre for mye

Hun mener samtidig at Sortland kommune bør ta et eget initiativ og ikke bare la det være opp til eksterne utbyggere å styre boligmarkedet på Sortland.

– Sortland kommune er grunneier her, og da kan vi legge til rette. Det er et flott, sentrumsnært område. I boligplanen vår har vi sagt at vi legge til rette for sentrumsnære boligområder som er nært skole, barnehager og andre fasiliteter nært sentrum, sier hun.

– Også er det jo sånn at områdene som blir bygd ut av private blir veldig homogene med lik bebyggelse og skal dekke samme behov med én–to soverom og sånt. Her vil ikke alle bo i like klosser og kan ha sjansen til å bygge egne hus, og det er noe det er kjempemangel på her på Sortland, skyter Aps åttendekandidat Kjell Olsen inn.

Nummer seks på lista, Ronald Steen, mener boligutbygging i Sortland foregår på utbyggers premisser.

– Det vi ser mange plasser, er at det offentlige har vært for lite inne og styrt. Markedet har fått styrt for mye. Det vil alltid være en balanse, og den er ikke alltid optimal. Vi mener det er på tide at kommunen går inn og styrer litt mer og har tilgjengelige arealer og tomter for de som ønsker å etablere seg, sier han.

I dette området vil Arbeiderpartiet og Senterpartiet at man skal følge opp byplanen og regulere til boligformål. Foto: Rune Nybrott Hals

Vil ha slutt på boligspekulering

Steen viser til at Sortland kommune har gjort lignende tiltak før.

– Vi har noen store boligfelt som kommunen har lagt ut før, med tomter regulert for eneboliger. Så er det viktig å sette kriterier hvis kommunen vil være med, for dette må ikke bli et nytt spekulasjonsobjekt, slår han fast.

Olsen påpeker at utbyggere som har kjøpt tomter ikke har noen interesse av å bygge slik at det blir overskudd på markedet.

– De bygger ut etterhvert som de selger, og det tvinger kanskje folk inn i boliger de helst ikke vil ha. Det bidrar også til å øke prisene. Hvis vi kan ha et overskudd av tomter slik at de ikke sitter på monopol vil man få en mye bedre sosial profil på det, sier Olsen.

Elias Heggelund (nummer ti på Aps liste) påpeker at det lenge har vært etterspurt muligheter for å bygge eneboliger på Sortland, og at å legge til rette for dette bør være kjempeattraktivt.

Plass til minst 30 boliger

Senterpartiets ordførerkandidat Rune Kvannli gjør det klart at de støtter forslaget til Arbeiderpartiet.

– Kommunen bør ta en aktiv rolle i boligmarkedet og utvikle egne felt på egne eiendommer. Vi kan også sørge for den fysiske utbygginga av infrastruktur, slik at småbarnsfamilier og beboere med behov for tilrettelegging kan kjøpe tomt eller bolig til selvkost, sier han.

– Man får billige tomter som vil påvirke boligmarkedet på en god måte. Man får også muligheten til å bygge det huset man ønsker fra den leverandøren man foretrekker.

Ifølge Kvannli er det aktuelle området i overkant av 55 dekar/mål. Han viser til at omtrent 30 prosent av arealet vil gå bort til lekeplasser, veinett, parkeringsplasser og annen infrastruktur.

– Det er ikke unaturlig å tenke at det vil være plass til omlag 30 eneboliger her, eventuelt langt flere folk hvis man går for firemannsboliger eller lavblokker, sier han.

Kvannli viser til at området dessuten kan være aktuelt for en leie-til-eie-modell, og at initiativet har en god sosial profil som de vil stille seg bak. Han gjør det samtidig klart at Sp ikke har noen tanker om private boligutviklere i Sortland sin markedsstrategi.

Boligstiftelsen kan få en rolle

Mette Røkenes (Ap) viser til at det viktigste er at kommunen tar ansvar for å igangsette og ta ansvar for boligutbygging og reguleringsplaner.

Ronald Steen hinter til at Sortland boligstiftelse vil kunne ha en rolle oppi det hele. På spørsmål om fra VOL hvordan det kan gå til svarer han følgende:

– Det er en mulighet, og det er noe vi må ha en dialog med dem om. Det er første gang dette blir kasta fram, og vi har ikke diskutert dette med noen. Slik jeg kjenner boligstiftelsen er de veldig på når det dukker opp nye ting og prosjekter. Leie-til-eie er heller ikke noe som er nytt for dem.

Bjørkmo sier det står at de skal bruke de verktøyene som finnes, og der inngår både Husbanken og Boligstiftelsen.

– Først må vi bestemme at området skal tas i bruk, også må vi se på virkemidlene etterpå, sier hun.

Rune Kvannli (t.v.) tenker seg at det kan være plass til minst 30 boliger ved Skytterhaugen. Foto: Rune Nybrott Hals

Åpner for oppstart innen et par år

– Ser dere for dere noen tidsperspektiv på alt dette?

– Hvis vi får lov til å sitte med makta vil vi ta det opp at vi vil starte arbeidet med dette, men det vil jo ta tid. Det skal planlegges og reguleres, så det er mye som skal til. Vi vil vise folk at dette er noe vi planlegger, svarer Bjørkmo på VOLs spørsmål.

– I løpet av neste periode da?

– Ja, det vil jeg si. Da må vi starte arbeidet.

Olsen skyter inn at den korteste tida for en reguleringsprosess som dette er rundt ett år, med de høringsfristene og klagefristene som er.

– Hvis man bestemmer noe i høst er det kanskje snakk om 18 måneder eller noe sånt før noen kan begynne å grave her, sier han.

– Alle vil bli hørt

På spørsmål fra Bladet Vesterålens journalist om hva politikerne tenker om å bygge boliger i et friluftsområde som Skytterhaugen, viser Bjørkmo til byplanen.

– Byplanen har vedtatt at dette er satt av til boligformål, og det forholder vi oss til, sier hun.

– Hvis vi følger de planene som er satt i byplanen er det ikke noe problem å komme seg ut i marka og så se litt grønt og lukte litt mose og sånt. Det er bare å gå noen hundre meter så får man de samme luktene i områder like ved, sier Mette Røkenes.

Ronald Steen viser at de nettopp har gått ut og sagt at de vil bevare Nærmarka som ligger noen steinkast unna. Han mener det er gode områder veldig nært.

– Det er viktig å ivareta grønne lunger i boligområder. Det skal vi gjøre, så må vi også lytte til innspillene i planprosessene, sier Bjørkmo.

– Kortversjonen er at alle vil bli hørt, slår Kjell Olsen fast.