– Det blir veldig artig å ta imot barna, og det er jo ekstra spennende fordi vi gjør dette for første gang, sier Alida Wulff Olsen, som går 1. klasse på idrettslinja ved Sortland videregående skole.

I juni arrangerer klassen hennes «Blåbyleir» for barn som går på småtrinnet i Sortland kommune, fra 1.-3. trinn, mens 2. klasse på idrettslinja arrangerer samme leir for litt større barn, fra 4.-7. trinn.

– Det er et tilbud som er bra for barna. Spesielt de som går i 1.-3. klasse, som trenger noe å gå til om sommeren, sier Olsen, som er markedsføringssjef for arrangementet.

Det blir en uke fylt med aktivitet og moro, lover arrangementene på Facebook. Hver av leirene har 100 plasser, så det kan bli opp mot 200 barn som morer seg med aktiviteter disse dagene.

Alida Wulff Olsen går 1. klasse på idrettslinja ved Sortland videregående skole, og er markedsføringssjef for arrangementet. Foto: Privat

Årlig tradisjon

Blåbyleir er en årlig tradisjon i Sortland, hvor elever fra idrettslinja arrangerer aktiviteter for barn både i Blåbyhallen, men også utendørs.

I fjor fikk barna delta på blant annet lek, stafetter, ballspill konkurranser, turer i marka, og kanopadling, og selv om de ennå er tidlig i planlegginga, tror Olsen mange av aktivitetene vil bli de samme i år.

– Vi skal ut i kano, ut og gå turer, det blir leker, og mye aktivitet i Blåbyhallen, sier hun.

Gratis for barna som vil delta

De siste årene har Sortland kommune vært med som samarbeidspartner, slik at leiren blir gratis for barna som vil delta. Kommunen betaler dermed direkte til de to klassene som arrangerer, og pengene sparer de til klassetur i 3. klasse.

Men det er også mye relevant læring i det å lage idretts- og aktivitetsleir for barn, og elevene får bruke skoletida på forberedelsene, forteller Olsen.

– Vi har jo fag som handler om treningslære og ledelse. Vi jobber mye med at vi må kunne improvisere når vi kommer dit. Vi kan ha planlagt mye fra før, men ikke alt kommer til å gå på skinner med så mange barn fra 1.- 3. klasse, sier hun.