– Festspillene henter inn de anerkjente musikerne Atle Sponberg og Zoë Martlew som instruktører, begge med erfaring i undervisning fra andre steder i verden, skriver Festspillene i Nord-Norge i en pressemelding.

Allsidig stjerne

Zoë Martlew har opptrådt over hele verden som solist og kammermusiker og har en sjangerbredde som strekker seg fra klassisk til elektronika og rock.

Hun er regelmessig å høre på BBC og har spilt med artister som Paul McCartney og Katie Melua.

Martlew er også strykeinstruktør for Det nasjonale ungdomsorkesteret i England, og hun gleder seg til å være med og utvikle unge talent så langt nord, ifølge pressemeldingen.

– Det er enormt spennende å få være med på å utforske nye måter å lage musikk på med unge musikere på toppen av jordkloden, sier Martlew.

Les også: Ola Bremnes holder solkonsert

Vil ha det gøy

Hun tror ifølge Festspillene i Nord-Norge at det er langt mer inspirerende og lærerikt å øve sammen i ulike musikalske sammenhenger når man skal lære seg teknikk med strykeinstrumenter.

– Jeg håper at vi ved å lytte og kommunisere tettere med instrumentene, vil utvikle en bred palett av strengelyder og ikke minst ha det gøy sammen. Jeg håper også nordlyset blir med på konserten, sier Martlew, som aldri tidligere har vært så langt nord.

Les også: Kjetil Paulsen slo seg løs på dansegulvet

Skal ende i konsert

Festspilldirektør Maria Utsi er glad for at Festspillene bidrar til å arrangere denne strykemønstringen.

– Det er et viktig for oss å være med på å utvikle unge talenter. Vi gjør det allerede i dag gjennom våre tilskuddsordninger, og vil være med å arrangere flere workshop som denne i framtida, sier Utsi.

Strykeseminaret arrangeres av kulturskolene i Harstad og Sortland og skal foregå i Harstad helgen 6. og 7. februar. Tilbudet rettes mot strykeelever i alle aldre opp til 25 år, og de har allerede flere på deltaker lista i god tid før påmeldingsfristen 22. januar.

Seminaret skal ende i en konsert der alle deltakerne spiller sammen.

Les også: Noah (11) sang for full kirke

Interessante instruktører

I tillegg til Zoë Martlew er Atle Sponberg med som instruktør.

– Han har markert seg som en av de mest interessante norske fiolinistene i dag. Han er aktiv solist, kammermusiker og orkesterleder og har turnert over hele verden. I tillegg til at han har vært solist med en rekke orkestre, er han i dag kunstnerisk leder for det profesjonelle orkesteret Gjøvik Sinfonietta, og fiolinlærer ved Musikkonservatoriet i Tromsø, heter det i pressemeldingen.

Blant de lokale instruktørene fra Harstad og Sortland finner vi kontrabasslærer Guro Kvannli, cellolærer Lisa Holstad og fiolinlærer Jostein Lillegård. Festspillprodusent James Clapperton medvirker også som akkompagnatør på piano under strykemønstringen.

Les også: Fra pub til scene

– Gull verdt

Avdelingsleder Linda Liljevangen ved Harstad Kulturskole tror mønstringen gir mye inspirasjon til kulturskoleelevene.

– Å få til denne type samarbeid er gull verdt for oss i kulturskolen. Det er viktig at elevene både får komme sammen i et større miljø og dyrke samspill, men ikke minst er det fantastisk at de får møte og oppleve kapasiteter som Zoë Martlew og Atle Sponberg.

Hun mener slike møter blir en gulrot og skaper inspirasjon til videre musikalsk utfoldelse for elevene.

– Denne type samarbeid vil på lang sikt bidra til økt rekruttering av musikere til klassisk musikk, tror Liljevangen.