Da Øksnes Senterparti hadde sitt årsmøte søndag, var Cermaqs nedleggelse av sitt lakseslakteri i Alsvåg en av sakene som vakte stort engasjement.

I 2018 mister over 40 ansatte jobben når selskapet legger ned til fordel for nytt slakteri i Steigen. Alsvågsamfunnet etterlyser nå informasjon om hva som skjer videre. Årsmøtet i Senterpartiet krever i et brev, som denne uken ble sendt til ordfører Karianne Bråthen (Ap), at kommunen arrangerer et folkemøte i forbindelse med nedleggelsen - og at ledelsen i Cermaq bør oppfordres til å møte.

– Vi mener at kommunen og Cermaq har et stort ansvar ovenfor de ansatte, innbyggerne i Alsvåg og Øksnes generelt, skriver partiet i brevet.

Savner informasjon

Senterpartiets Asbjørn Larsen, som er alsvågværing og selv driver selskapet Delitek i bygda, er blant dem som har engasjert seg i saken. Han mener alsvågsamfunnet ikke har fått noe informasjon om prosessen som pågår.

– Alt som har med nedleggelsen å gjør er lukket, og vi reagerer på at vi ikke får informasjon om hva som skjer. I Andøy har den politiske ledelsen fullt fokus på nedleggelsen av flystasjonen, men her skjer det ingenting som vi vet om. Vi begynner å bli utålmodig, og krever at det blir innkalt til folkemøte, sier han til VOL.

Larsen sier at bygda nå frykter konsekvensene av nedleggelsen.

– Det vil gå ut over næringsliv, skole, butikk, barnehage – hele lokalsamfunnet blir berørt av dette, og vårt inntrykk er at det blir gjort for lite i denne saken fra politisk ledelse i Øksnes, sier Larsen.

I brevet som har gått til ordfører fra Senterpartiet er det listet opp forslag til tema for møtet. Det ønskes svar på hvilket ansvar Cermaq har og føler overfor de ansatte og samfunnet, hvilke konsekvenser nedleggelsen får, hvordan alsvågsamfunnet kan ivaretas og hvilke virkemidler kommunen har.

– Saken prioriteres

Ordfører Karianne Bråthen sier til VOL at hun vil ta kontakt med Cermaq om saken.

– Det er hektisk fremover, og vi må se på hvordan vi kan gjøre det, men jeg kan si at det fra vår side ikke er stille i saken, sier Bråthen.

– Cermaq har tatt sin avgjørelse og det er lite vi kan gjøre med det. Vårt hovedønske er at det kommer aktører på banen som vil kjøpe anlegget og drifte det videre og beholde de ansatte. Kommunen kan imidlertid ikke være involvert i en salgsprosess. Dersom ingen aktører kjøper anlegget, må vi se om anlegget og kompetansen kan brukes til noe annet, sier hun.

Fiskeriparken er hyret inn til å utrede om anlegget kan brukes til noe annet enn lakseslakteri, dersom det ikke skulle bli solgt. Det arbeidet går de nå i gang med.

– Kunne sikkert informert bedre

– Det er alvorlig for oss om de ansatte i Alsvåg står uten jobb i juni 2018, sier ordføreren og fortsetter:

– Men det er vanskelig å sammenligne dette med situasjonen i Andøy, hvor det er snakk om statlige arbeidsplasser - og hvor det går an å legge press på politikere. Dette er en privat aktør, og vi kan ikke gjøre så mye annet enn å be om at de tar sitt samfunnsansvar når de har fått høste av våre ressurser, at de prøver å få solgt anlegget til en kjøper som fortsatt vil drive i Alsvåg. Det er ei sterk henstilling fra kommunen, sier Bråthen.

– Har alsvågsamfunnet fått god nok informasjon om det som pågår?

– Det kan godt være at vi ikke har vært god nok til å informere om det. Vi har vært ute i mediene når vi har hatt møter og det har skjedd noe nytt, men vi kunne sikkert gjort enda mer, sier Bråthen.

Ordføreren mener kommunen sitter med hendene bundet, og kan gjøre lite med tanke på tillatelser og lokaliteter selskapet har i Øksnes.

– Vi kan kun appelere til det moralske overfor Cermaq, for vi har ingen lovhjemler vi kan bruke, sier hun.