MMA står for «Mixed Martial Arts» (blandede kampsporter). Det vil si at man blander sammen alle typer kampsport, både stående og sittende. Trener Zdravko Tripic har dratt i gang tilbudet på Sortland.

– MMA er god trening hvor man lærer å forsvare seg selv, noe som kan komme godt med i en nødssituasjon. Treningen er veldig bra for fysikken, og vil hjelpe på mentaliteten og selvtilliten til ungdom, hevder Zdravko.

Han startet med treningene for å gi et annerledes tilbud til ungdommene.

- Istedenfor å bare sitte hjemme og spille Playstation, kan man være ute i et sosialt felleskap, og samtidig komme i form, sier kamsportutøveren.

Lang erfaring

Zdravko som er oppvokst i Kroatia, startet tidlig med kampsport.

– Jeg har drevet med kampsport helt siden jeg var liten, og har reist rundt i verden for å se og lære. Karate, thaiboksing og ju jitsu er kategorier jeg blant annet har holdt en del på med, forteller han.

MMA har hatt et frynsete rykte og er ulovlig å utøve i den formen som er vanligst å se på TV.  I Norge har det Det Norske MMA-forbundet arrangert såkalte merkekamper, der slagkraften er redusert. Det er kun lov til å slå slag med 30 prosent av maks styrke mot hodet og 80 prosent av maks styrke mot kroppen.

– Kamp og det som du ser på TV kan være farlig. Treningene derimot, foregår med stor forsiktighet og beskyttelse. Det kommer også an på om du skal bli profesjonell eller rett og slett bare vil trene, presiserer Zdravko.

Treningene på sortland startet opp i juni i fjor, men det er ikke første gangen det har vært MMA-tilbud på Sortland, men ifølge Zdravko var ikke tilbudet like profesjonelt.

– De hadde en liten klubb på Andenes også, forteller han.

– Lærerikt

Sondre Birkeland er en av de rundt 15 som aktivt benytter seg av tilbudet. Han forteller at han lærer mye, og at treningene er artige.

– Jeg har vært med i cirka to måneder, og startet siden jeg syntes det hørtes interessant ut. Dette er noe jeg vil anbefale andre å starte med, sier Birkeland.

Aldersgruppen tilbudet passer for er i hovedsak mellom 16 og 35 år.

– Vi følger internasjonale regler der man må være minimum 16 år. For øvrig kan du være så gammel du vil, så lenge du har helse og motivasjon. Treningene er kjønnsnøytrale, så jenter også kan være med. Vi har en jente med allerede, forklarer Zdravko.

– Jeg planlegger å kjøre på med treninger frem til sommeren, så får vi se om vi kanskje drar på noen turneringer eller arrangerer en kamp mot en annen MMA-klubb. Jeg håper at folk kommer på trening og lærer mye, oppfordrer treneren.