Meteorolog Rune Skoglund har jobbet i Tromsø siden 1998, og sier at det hvert år på denne tiden blir kaldt. Og hvert år er det noen som fortviler.

– Manns minne går hos noen tilbake 14 dager. I fjor lå det 5–6 centimeter nysnø over hele fylket på denne tiden av året.

Men de aller fleste står han av, sier Rune Skoglund.

– Jeg har inntrykk av at folk flest ikke reagerer så mye på litt snø og kaldvær.

Kaldt

I videovinduet over ser du hvordan det så ut da Nyhetsleder i VOL, Espen Mowinckel Pettersson, testet badevannet ved Sortland torg.

Vi målte at det var sju grader i lufta, og det var faktisk 7,3 grader i vannet. Dermed var det varmere i havet enn i lufta, akkurat som på Østlandet de siste ukene.

Mowinckel Pettersson er imidlertid klar på at det ikke føltes sånn:

– Det var et sjokk for kroppen. Planen var å svømme lengre, men jeg skjønte raskt at her gjaldt det å komme seg opp av vannet raskt, sier han og ler.

Blir bedre – om noen dager

Fremover må vi belage oss på mer skitvær, sier meteorolog Skoglund.

– Fram til torsdag blir det stort sett det samme som vi har nå: Sludd og kanskje også snø enkelte steder. Natt torsdag vil vi se at det blir hvitt i høyden. Så ser det lysere ut.

Dobler temperaturen

Meteorologen er ganske sikker på at vi kan få dobbel temperatur av det vi opplevde tirsdag.

– Det blir nok tosifret. Så vil temperaturene stige sakte gjennom helga.

Forklaringen på kulden vi opplever nå er et lavtrykk i nordøst som forsyner oss med kald, arktisk vind og tilhørende byger.