– Rekesesongen har vært dårlig i sommer, men den er i ferd med å ta seg opp nå i august, forteller Rune Albertsen.

Han kommer fra Hemnes i Kabelvåg og lå til kai i Sortland mesteparten av onsdag for å selge rykende ferske reker fra båten sin, Jungmann. Det manglet ikke på interessenter. Albertsen fikk dessuten drahjelp i forbindelse med at cruiseskipet Costa Neo Romantica var i Sortland denne dagen.

God smak

En av dem, som tilfeldigvis kommer rekende, da Sortlandsavisa var til stede, var tyske Eva Peytsch. Hun er godt i gang med å fortære en pose reker fra båten til Albertsen.

– Jeg er veldig glad i reker. Smaken er veldig god, sier hun.

– Er det første gang du smaker reker?

– Nei. På ingen måte. Der jeg kommer fra, i Hamburg, har jeg spist det flere ganger. Men rekene her smakker mye bedre, mener hun.

Kan ikke renske

Ifølge Albertsen har det vært både russere, italienere, tyskere, i tillegg til mange andre nasjonaliteter i løpet av dagen for å kjøpe reker. Og det er slett ikke alle som er like sikre på hvordan de skal gripe de vesle sjøskapningene an når de skal settes til livs.

– Det er forskjellige fremgangsmåter. Noen har aldri smakt reker og vet ikke hvordan de skal renskes. Mange putter hele reka i munnen og tygger til. Jeg bruker å gi dem som har størst problemer et lite lynkurs i hvordan rekene skal renskes, humrer han.

Farlig laksemiddel

Når vi spør Albertsen om hvorfor årets rekesesong ikke har vært allverden, forteller han at det er vanskelig å trekke bastante konklusjoner. Likevel finnes det noen teorier.

– En teori er at middelet som blir brukt for å avluse laksen, ødelegger rekeskallet. Skalldyr tåler nemlig ikke dette middelet. Om det er årsaken, er vanskelig å si, men det kan være en medvirkende årsak, slår Rune Albertsen fast.

Ekte Vesterålsreker

Selv om rekesesongen ikke har vært optimal i år, understreker Albertsen at det ikke er noe i veien med rekene han har fisket.

– Dett er ekte Vesteråls-reker, sier han.

– Hva skiller disse rekene fra reker lengre sørpå?

– De har en friskere og saftigere smak. Rekene er rett og slett veldig gode, slår Rune Albertsen fast.