I en navnesak i 2007 fastsatte Kartverket skrivemåten Anden for navnet på en holme i Øksnes kommune. Kartverket påpeker overfor Øksnes kommune at det er sannsynlig at man på tidlig 1930-tall gikk ut fra at skrivemåten Anden var en fordanska skrivemåte, og man har gått ut fra at rett navneform var Anda.

– Siden man lokalt omtaler holmen som Anden, kan skrivemåte Anda regnes som en såkalt hyperkorrekt skrivemåte, altså en misforstått fornorska skrivemåte, hevdes det overfor kommunen.

Av en eller annen grunn har ikke fyrnavnet blitt behandla i navnesaken i 2007, til tross for at lov om stadnamn sier at alle funksjoner som et stedsnavn har, skal tas med i saksbehandlinga i navnesaker etter lov om stadnamn, viser Kartverket til.

Skrivemåte Anden

Grunnen der fyret står, er matrikulert i Øksnes kommune i 1931, og bruksnavnet har skrivemåten Anden.

På bakgrunn av vedtaket Anden som holmenavn i 2007 har Kartverket høve til å fastsette skrivemåten Anden fyr etter såkalt forenkla rutine. Men siden navnet på fyret har eksistert i mer enn 90 år, ønsker Kartverket å forhøre seg først med Øksnes kommune om skrivemåten av navnet på fyret før de eventuelt endrer skrivemåten fra Anda til Anden fyr.

Kystverket som eier fyret, ønsker også at Kartverket forhører seg med Øksnes kommune om skrivemåten av fyrnavnet.