Det melder Nordlandssykehuset i en pressemelding torsdag.

– Avdelingen er nå i normal beredskap. Både kirurgisk og medisinsk klinikk er likevel presset med høyt belegg og presset bemanning, skriver sykehuset.

Sykehuset har fremdeles noen korridorpasienter, men alle som har rom bor på enerom, opplyser Åsli.

Andre konsekvenser er at det er høy belastning på de ansatte på avdelingen, i tillegg til at beredskapen til å ta imot pasienter trues. Ambulansetjenesten hadde også oppbemannet forrige døgn.

I tillegg til for få sengeplasser, har sykehuset meldt om utfordringer med å få utskrivningsklare pasienter over til kommunal helsetjeneste.

Torsdag har medisinsk avdeling fem utskrivningsklare pasienter som venter på å komme tilbake til sin kommune, opplyser kommunikasjonsrådgiver Helen K. Langfors Åsli til VOL i en e-post.

Pasientene kommer fra tre ulike kommuner i Vesterålen. Til sammen med kirurgisk avdeling hadde Nordlandssykehuset Vesterålen ti utskrivningsklare pasienter 27. september.

– Utfordringen har vedvart over lang tid. Totalt i år har kommunene i Vesterålen til sammen 1100 døgn med utskrivningsklare pasienter, melder Åsli.

– Hvordan jobber sykehuset opp mot kommunene for å løse denne konkrete utfordringa?

– Nordlandssykehuset har dialog med kommunene både når det gjelder enkeltpasienter og den generelle utfordringen.

Nordlandssykehuset er i en presset rekrutteringssituasjon, med flere ledige stillinger.

– Det betyr at det er færre å ta av ved fravær. Medisinsk klinikk har fem ledige sykepleierstillinger, og fire ledige legestillinger, skriver Åsli.

– Hva gjør sykehuset for å ikke havne i liknende situasjon i framtida?

– Vi jobber stadig med tiltak for å sikre beredskap, både ved internt samarbeid i Nordlandssykehuset og i samarbeid med primærhelsetjenesten. Ved inngangen til særlig kritiske perioder har vi direkte dialog med kommunene, skriver hun.