Indrevoll som er både regissør og manusforfatter, sier ydmykt at det kom overraskende på og at han ikke hadde forventet å vinne prisen.

– Jeg var hjemme, så jeg ble veldig overrasket og stum med det samme. Det var så mange filmer som var der, så jeg trodde jo den forsvant litt i alle filmene, sier han.

Men det norske bidraget forsvant ikke, tvert i mot. Av 250 dokumentarfilmer, gikk filmen til topps.

Dette prosjektet har vært personlig for Indrevoll, og han er glad for at filmen blir anerkjent i utlandet også.

Det er en gjev pris å vinne, for en mann som har brukt over halve livet sitt på å lage filmen.

I 1995 begynte han å filme de første klippene, og fortellerstemmen i filmen er også han selv. I neste uke skal han også legge engelsk voice på filmen.

– Det var den første filmen jeg gjorde, når jeg begynte da jeg var 18. Jeg holdt jo på med den i noen år da, men så lå han i skuffen eller den lå litt sånn gjemt i mange år, sier han.

For fem år siden tok Indrevoll det opp av skuffen igjen, og i 2022 gikk han og teamet hans virkelig inn for å gjøre noe ut av prosjektet.

– Det har vært en jakt over såpass mange år, så det er jo det jeg tror folk synes er litt spennende. At man får svarene underveis, og det blir litt mystikk over dokumentaren, sier han.

Dokumentarfilmen om Torstein Raaby blir sluppet på NRK nærmere jul 2023. Foto: Stian Indrevoll

En viktig historie å fortelle

– Torstein Raaby kjente besteforeldrene mine, så han er jo på en måte en del av min historie. Så det har vært viktig for meg å fortelle denne historien, sier han.

Indervoll mener også at det har vært viktig å fremheve en nordnorsk helt også.

– Vi har ikke så mange. Det er jo veldig ofte Max Manus, Gunnar Sønsteby og krigsheltene fra Oslo som blir dratt fram, sier han.

Hvorfor tror du den blir lagt merke til?

– Det er jo en veldig spesiell historie. Torstein Raaby var jo en person som utmerket seg. Hans krigsinnsats er jo spesiell i internasjonal sammenheng, og det at han var med på Kon Tiki og Nordpolekspedisjonen etter krigen, er jo også noe som var stort i sin tid da. Men så er han en person som liksom er litt glemt og har kommet litt i skyggen av andre fordi han døde veldig tidlig, sier han.

Til høsten skal Indrevoll på History Film Festival i Rijeka, Kroatia. Det blir hvert fall en filmfestival til, og vi krysser fingrene for Indrevoll og teamet!