Foto: Marius Birkeland

- Vi ser en tydelig tendens til en økning i antallet bilskader fra nå og fram til 24. desember, sier Ketil Voll, seksjonsleder i bilskadeavdelingen i forsikringsselskapet Tryg.

Dårlig tid og stress

Folk stresser fra butikk til butikk for å rekke de siste innkjøpene før jul. Ungene hyler i baksetet, det er mørkt og det sludder sidelengs. Plutselig hører du en skrapelyd og et dunk, og du vet at det har gått galt. Men du er ikke alene.

- Mange er ute og kjører i disse siste ukene før jul, noe som bidrar til at skadefrekvensen øker. Dårlig tid og stress senker kjøreferdighetene, og det er lett å glemme å se i speilet. Også dårlig vær, mørke og ofte glatte veier bidrar til å gjøre juletrafikken utrygg, sier han.

- I tillegg skjer det en god del mindre men likevel kjedelig uhell, særlig på kjøpesentrenes parkeringsplasser. Tall fra hele forsikringsbransjen viser at spesielt antall rygge- og parkeringsulykker er høyere i desember enn ellers i året, opplyser fagsjefen.

Krevende og ubehagelig

Førjulstresset bidrar til å øke skadene i situasjoner vi allerede oppfatter som ekstra krevende. En undersøkelse gjort for Tryg, viser at hele 51 prosent av bilistene oppfatter det å parkere i trange parkeringshus som ekstra krevende eller ubehagelig når man kjører. 16 prosent sier det samme om rygging. En av tre - 31 prosent - oppfatter lukeparkering som en ekstra krevende situasjon.

­ Ta det med ro i juletrafikken, og ta deg tid til å se deg for, råder Ketil Voll. Dersom det er svært glatt på veiene, er det en god idé å vurdere om du kan gå eller reise kollektivt i stedet. Så snart julen ringes inn, roer det hele seg:

­ Romjulen er en av de aller fredeligste periodene i året når det gjelder bilskader, beroliger han.