Liv Signe Navarsete og Senterpartiet er i mindretall i forsvarskomiteen, og ligger ikke an til å få flertall for sitt forslag om å se på kostnadene og konsekvensene av nedlegging av Andøya på nytt når forslagene skal plenumsbehandles 5. juni. Dette kommer fram i dokumentene i innstillinga fra forsvarskomiteen, som ble avgitt 16. mai.

– Kan jeg tolke dette som at Sp gir opp kampen nå?

– Nei, det kan du ikke. Stortinget har ikke gjort vedtak formelt, det er fortsatt mulig å ta til vett og forstand, og innse at man er i ferd med å gjøre er en stor feil. Dette er et vedtak som ganske raskt vil vise seg å koste Forsvaret mange milliarder kroner. I tillegg veit vi ikke hva NATO og forsvaret vil ha bruk for med tanke på allierte fly. Det veit vi ikke før til høsten. I dene omgang har vi tapt flertallet, men saken er ikke endelig avgjort, sier Navarsete.

– Vi vil ikke gi oss, vi vil fortsette så lenge det er mulig å gjøre noe med saken.

– Ap støtteparti for regjeringa

Senterpartiet er tydelige på hva de mener er feil med avgjørelsen om å legge ned vedtaket.

– Vi mener vedtaket er helt feil. Det synet bygger på økonomi, og ikke minst grunnlaget for å ha luftvern på Evenes, som er helt endra fra da man gjorde sitt endelige vedtak, sier Navarsete, og utdyper:

– Vi mener det har kommet fram vesentlige endringer i grunnlaget siden avgjørelsen ble tatt, spesielt når det gjelder luftvern. Ifølge den første kvalitetssikringa vil ikke MPA-flyene tas i bruk fra Evenes under høyinsentive operasjoner i nord. Dette kan ikke Stortinget se bort fra, sier hun.

Navarsete er skuffa over at Arbeiderpartiet står ved sitt opprinnelige vedtak fra langtidsplanen, om at Andøya skal legges ned og de maritime overvåkningsflyene flyttes til Evenes.

– Det ser ut som om Ap enn så lenge fortsetter å være støtteparti for regjeringa. Vi hadde håpet de hadde valgt noe annet, og blitt med i opposisjonen i denne saken.

– Må se på alternativer

Samtidig mener hun at andøysamfunnet er nødt til å ta innover seg at det ser ut til å bli flertall - i det minste i første omgang - for å legge ned basen, og må jobbe med alternativer for aktivitet på øya.

– Andøyasamfunnet er i full gang med også å jobbe videre med å se på hva som er alternativene til flybasen. Det må de gjøre, og det støtter vi hundre prosent opp om. De er i kontakt med flere interessenter som vil etablere seg på Andøya, og det må man jobbe aktivt med.

Slaget er i denne omgang tapt. Saken kan ikke tas opp igjen før i neste stortingssesjon, altså etter oktober. Men det er ikke alle aspekter ved den som er avgjort, og derfor mener Sp at man ikke kan gi opp saken:

– Det går også en utredning om kapasitet til å ta imot allierte fly, der Andøya er inne i bildet. NATO og Forsvaret er fremdeles veldig interessert i Andøya. Men andøysamfunnet må jobbe aktivt for å finne alternativer, det er klart, sier hun.

– Kamp mot flertallet

Konklusjonen er:

– Vi skal kjøre en beinhard kamp mot flertallet fram til 5. juni.

– Men uansett ligger det vel an til at Andøya ikke bevares som i dag? Per nå virker det å være en slags best case scenario at Andøya fortsetter med  beredskap for alliert mottak?

– Vi skal følge nøye med på utredningene om Evenes. Fagfolka bare rister på hodet over det Stortinget er i ferd med å gjøre. Vi skal følge saken og prosessen framover med argusøyne, siste ord er ikke sagt.