Dverbergjenta Julie Næss og venninna Sofie Lysvold fra Henningsvær gjør noe helt annet enn å slappe av, slik det er mest vanlig å gjøre i skolens vinterferie.

Jentene som til vanlig går i 2. klasse på grønt naturbruk på Kleiva, har brukt ferien til å teste ut fiskeryrket.

– Vi trives godt på landsbruksutdanninga, men vurderer også å søke oss inn på fiske og fangst til høsten. Det er derfor vi er på havet i dag, sier Julie.

- Artig og spennende

Deltakelse på skreifisket med skipper Rune Paulsen på snurrevadbåten «Havbrått» ble Dverbergjentas aller første møte med fiskeryrket.

– Det var artig og spennende, men ikke uventet ble jeg også litt sjøsyk. Men jeg lar meg ikke skremme av det, sier Julie.

Hennes første praksisdag på havet har gjort at hun har fått enda mer lyst til å bli fisker etter dette, men det er for tidlig å vite sikkert hva det blir.

Venninna Sofie har vært med på fiske på havet flere ganger tidligere.

– Vi holder mulighetene for å bli fisker åpne, men vi har ennå ikke bestemt oss for om vi kommer til å skifte studieretning fra landbruk til fiske, sier duoen.

Næringa trenger ungdom

De er takknemlig overfor Rune Paulsen som lot dem få være med.

– Opprinnelig skulle vi ha praksis på en fiskebåt i Henningsvær, men dårlige forhold, gjorde at skipperen ikke turde å ta oss med ut. Faren min engasjerte seg for å få oss ut på båt i Andøy istedet, og med god hjelp av Yngve Larsen fikk vi plass hos Rune Paulsen, sier Julie.

Skipperen sier at han gjerne tar med ungdom i håp om at de skal satse på fiskeryrket.

– Vi trenger ungdom til næringa. Skriv gjerne at næringssjef Bjørnar Sellevold får kjøpe båt til disse driftige jentene, sier han.

Sammen med jentene og mannskapet sitt på to, fikk han en veldig god dag på havet også.

– 21 tonn i et hal er mye fisk. Det er veldig bra, sier han, mens han losser fisken på land ved Andens fiskemottak.

Neste uke har han tatt inn ungdommer fra fiskerifagskolen, så han gjør det han kan for å bidra til rekruttering i yrket.