Du har kanskje lurt på hvorfor noen «alltid» får med seg de heftigste nordlysutbruddene, mens du sitter inne foran tv-en og aner ingen ting. Hemmeligheten ligger i satellittdata, og de er bare et tastetrykk unna.

Svakhet ved apper

– Mange vil jo gjerne kunne forutse om det blir nordlys, og bruker da kanskje en app på telefonen. Men de har en svakhet og det er at de er satt opp til å måle KP -index, som er et mål på hvor mye solens partikler trykker på og forstyrrer jordens magnetfelt. Det i seg selv betyr nødvendigvis ikke at vi får nordlys, forklarer Biebricher.

LES OGSÅ: Øystein Lunde Ingvaldsen forteller hvordan du tar nordlysbilder

Satellittdata

Han anbefaler å gå direkte inn i satellittdataene for å finne ut om det blir nordlys. I filmen forklarer han på en enkel måte hvordan du skal lese dataene fra satellittene og dermed også kunne forutse om det blir nordlys ute på nattehimmelen.

Her finner du dataene

Klikk deg inn på nettsiden til Space Weather Prediction Center i USA for å se grafene med data. Klikk på bildet av grafene for å få det opp i et større vindu.

Tar du nordlysbilder?

Her på Vol.no har vi et eget galleri med nordlysbilder. Hvis du vil dele dine nordlysbilder eller nordlysvideoer med oss, så kan du sende inn bildene dine ved å KLIKKE HER