24. november i fjor søkte Nordlaks om tillatelse til sitt Havfarm-konsept, en hårete søknad om å få tillatelse til å utvike tre-fire gigantiske oppdrettsbåter, som hver skal produsere 10.000 tonn laks i året. Det er totalt søkt om en biomasse på 30.000 tonn fordelt på 39 utviklingstillatelser.

Har fått svar

Målet er å flytte deler av oppdrettsproduksjonen lengre ut fra land, til mer eksponerte lokaliteter.

Nå har Fiskeridirektoratet svart på Nordlaks sin søknad, og sier nei til så mange havfarmer og tillatelser, fordi de ikke kan se noen stor forskjell på de ulike havfarmene. De åpner likevel for å gi tillatelse til bygging av én havfarm, som kan innebære så mye som 10.000 tonn biomasse for Hadsel-selskapet.

- Nordlaks ser positivt på å ha fått gjennomslag for deler av vår søknad. Vi vil jobbe videre overfor myndighetene med å belyse innovasjonspotensialet og mulighetene for næringsutvikling i vår region ved realisering av vårt totale prosjekt, sier Berg i en pressemelding.

- Mye likt

Som VOL skrev tidligere i år, har Fiskeridirektoratet sagt at de er i tvil om det vil være formålstjenelig å innvilge så mange utviklingstillatelser, og ba i et brev sendt i april om en investeringsplan fra Nordlaks. Siden har partene også vært i et møte. Ifølge søknadssvaret fra direktoratet skal Nordlaks ha beskrevet tre ulike Havfarm-konstruksjoner, og uttrykte behov for en biomasse på 30.000 tonn for å kunne utvikle disse tre.

- Det er imidlertid ikke gitt noen inngående teknisk beskrivelse av de elementene som skal skille de forskjellige Havfarmene fra hverandre, skriver Fiskeridirektoratet.

- Etter direktoratets forståelse er forskjellen mellom anleggene primært knyttet til fortøyning og fremdrift, mens det øvrige er i det vesentligste likt.

Videre skriver direktoratet at for å få tildelt utviklingstillatelse til akvakultur av matfisk skal det være til prosjekter som kan bidra til å utvikle teknologi og som innebærer betydelig innovasjon og betydelige investeringer.

Fiskeridirektoratet skriver at de har forståelse for søkers ønske om å avvente med endelig valg av enkelte variabler.

- Denne beslutningen gjør imidlertid at det ikke kan leveres dokumentasjon utover idéstadiet som skiller de tre Havfarmene fra hverandre. Dette har en effekt på vurderingen av om vilkåret om betydelig innovasjon er oppfylt.

Vil gå i dialog om én havfarm

I sin konklusjon skriver direktoratet at det faktum at søker ikke kan levere tilstrekkelig dokumentasjon av de elementene som skiller Havfarmene fra hverandre, innebærer de ikke kan vurdere gjennomførbarheten av de øvrige planlagte produktene.

- Direktoratet har etter dette kommet til at søker ikke har godtgjort innovasjonspotensiale i de øvrige omsøkte Havfarmene, skriver direktoratet og avslår deler av selskapets søknad.

Fiskeridirektoratet skriver at de likevel er innstilt på å gå inn i videre dialog med søker med sikte på å kunne fatte vedtak om tilsagn om en eller flere utviklingstillatelser til et prosjekt som omfatter ferdigutvikling og bygging av én Havfarm, etterfulgt av akvakulturproduksjon i den ferdige Havfarmen.