Det kom fram på en pressekonferanse i Sløyken på Andenes onsdag, hvor The Whale etter planen skal bygges.

– Dette er den største bevilgninga styret noen sinne har gitt til ett enkelt prosjekt, sa administrerende direktør Liv Ulriksen i Sparebank1 Nord-Norge.

Representanter fra Sparebank 1, The Whale og Andøy kommune var til stede på pressekonferansen.

De siste ti årene har Sparebank 1 gitt støtte til over 5000 samfunnsnyttige prosjekter i Nord-Norge, og The Whale blir altså den siste i rekken.

Daglig leder Børre Berglund i The Whale innledet pressekonferansen. Foto: Linn-Cecilie Rønneberg

– Nesten som 17. mai

– Gratulerer med dagen alle sammen. Dette er nesten som 17. mai. Jeg synes dette er helt fantastisk. Tusen takk, sa varaordfører Lill Pettersen (Sp) da det var hennes tur fra talerstolen.

Representantene fra The Whale og Andøy kommune gjorde det på pressekonferansen klart at de håper dette vil utløse det siste statlige tilskuddet som trengs for å sette i gang bygginga av The Whale.

Varaordfører Lill Pettersen sammenlignet denne dagen med 17. mai, og gratulerte alle de oppmøtte med dagen. Foto: Linn-Cecilie Rønneberg

Daglig leder Børre Berglund påpekte at 72 prosent av den totale finansieringssummen for The Whale nå er på plass.

Senest i juni ga Andøy kommune beskjed om at de ville bruke 60 millioner kroner ekstra fra Andøyfondet til å finansiere storprosjektet.

Se videointervju med Astrid Enoksen Stenvoll og Liv Ulriksen i Sparebank 1 Nord-Norge:

Kun staten som gjenstår

– Dette er en stor dag, og ei helt avgjørende bevilgning til dette prosjektet, sa styreleder Benn Eidissen i The Whale.

– Nå er det kun én igjen som må bidra, og det er staten. Nå trenger de kunne å bidra med halvparten av det vi opprinnelig søkte om. Jeg tror og forventer at vi får det plass, gjorde han klart.

F.v. Astrid Enoksen Stenvoll, banksjef personmarked Sparebank1 Sortland, Benn Eidissen, styreleder The Whale, Liv Ulriksen, konsernsjef Sparebank 1 Nord-Norge, Lill Pettersen, varaordfører (Sp) og Børre Berglund, daglig leder The Whale. Foto: Tony Gulla Sivertsen

Han antydet at The Whale nå kan være ferdig bygd om knapt tre år.

– Til regjeringa har jeg bare en ting å si nå: Kom, det er dekket bord.

Benn Eidissen takket Sparebank 1 sin konsernsjef for 50 ferske millioner til The Whale. Foto: Linn-Cecilie Rønneberg

Eidissen håper at den siste bevilgninga fra staten vil være avklart etter regjeringskonferansen i månedsskiftet august-september.

– Forhåpentligvis slipper de det som en gladnyhet før valget. De har sluppet en del allerede, som veien til Sørfold på 4 milliarder. Her er det snakk om 74 millioner, sa han til VOL etter pressekonferansen.

Hør mer fra Benn Eidissen i videovinduet under: