Det er vegtrafikksentralen som tidlig mandag ettermiddag meldte at fylkesvei 82 er stengt ved Medby i Andøy kommune.

– Det er en dyrebil som har kjørt av veien, fullastet av dyr, sånn at berginga må skje ganske fort. Og veien måtte stenges, sier Siv Sørdal.

Hun tilføyer at vegtrafikksentralen først lokaliserte ulykka til å ha skjedd innerst i Forfjorden, men da bilberger kom til stedet viste det seg at ulykkesstedet er Medby.

Det er lang kø på stedet på Medby og fv 82 er stengt. Foto: Cathrine Kaspersen

Stor bergingsjobb

Ettersom det er en dyretransport som er fullastet av dyr, er det en omfattende bergingsjobb, som vil ta en del tid.

– Det var en omstendelig bergingsjobb som måtte gjøres i og med at levende dyr om bord i bilen er det mange hensyn å ta. Jeg håper alt går bra for de stakkarene som var lastet på, sier trafikkoperatør Siv Sørdal.

Klokken 15.58 melder vegtrafikksentralen at veien er åpnet igjen.

Grisene lå og sov

Mandag ettermiddag skjedde møteulykken på fv 82 mellom Andøya og Sortland, der en av Norturas biler for grisetransport ble tvunget så langt ut på veiskulderen at hjulene på høyre side kom i grøfta.

– Dyretransportbilen hadde svært lav fart og tilhengeren har sklidd ut i grøfta en god stund etter at vogntoget stoppet opp, forteller Stian Hillestad, leder for inntransport i Målselv i en epost.

Sjåføren har fulgt Norturas rutiner ved slike hendelser, og tok seg inn til grisene for å sjekk forholdene. Den rutinerte sjåføren konstaterte raskt at grisene ikke hadde blitt fysisk skadet, men lå og sov.

– Vi rekvirerte tungberger som kom til stedet og hjalp vogntoget vårt på veien etter å ha konstatert at dyrene hadde det bra, og at vogntoget var i kjørbar stand, sier Hillestad.

Han opplyser at hele situasjonen fremstod som udramatisk, og er glad for at dyrene ser ut til å være i god behold.

– Jeg var i kontakt med sjåføren vår rett etter klokka 16.30 i ettermiddag, og da var bilen på veien igjen og kjørte mot Sortland, forklarer Hillestad.

Er sjekket for skader

At fv 82 er smal på stedet skaper ofte situasjoner for store kjøretøy, og det hender store vogntog havner i grøfta, også på sommeren på grunn av veiens beskaffenhet.

– Rutinemessig har vi også kontaktet Mattilsynet, som normalt ville komme til ulykkesstedet ved slike ulykker, men etter å ha forklart hendelsesforløpet for Mattilsynet ønsket de og følge opp hendelsen dersom det ble funnet avvik på dyra, skriver han.

Bilen er nå på vei mot Sortland, og vil møte en annen dyretransportbil i Sigefjorden slik at dyrene kan lastes om for kunne sjekke dyra som var på tilhengeren.

– Nå har alle dyrene på tilhengerne har blitt sjekket for skader og transporten kan fortsette videre til Nortura Målselv, avslutter Hillestad i en epost til VOL.