Statens vegvesen opplyser om at det gjøres en ny vurdering om veien kan åpnes klokka ni tirsdag morgen.

Skredet er 30–40 meter bredt og halvannen meter høyt.

Politiet har nå trukket seg tilbake, men Røde Kors har personell til stede ved sørpeskredet som går over riksvei 85.

– Der er noen fra Røde Kors som er satt ut som vakt for å forhindre at fastboende kjører inn der i skredområdet, opplyser Veitrafikksentralen.

En hel del opprydding

Odd Roger Varberg er kontrollingeniør og har stedlig ansvar.

– Status er nå at det er stengt og det blir det til i morgen i hvert fall. Dette er på grunn av de andre skredløpene som vi ikke har kontroll på, vi kommer oss ikke inn i området og får vurdert de, sier Varberg.

Han tilføyer at dermed holdes riksveien fortsatt stengt, og der er en hel del opprydding som må til før veien kan åpnes igjen.

– Der ligger både dieseltanker, materialer og forskaling som må ryddes unna, der er en del opprydding som må gjøres i forbindelse med anlegget. Det er ikke mulig å rydde dette unna nå med den vinden som er, og flygende planker. Det er ikke trygt å være i området, sier Varberg.

– Det er en del opprydning som må gjøres. Det er ikke trygt å være i området, sier Odd Roger Varberg. Foto: Statens Vegvesen

– Kommer oss ikke inn i området

Det er Hæhre sitt anleggsmateriell, som er en av entreprenørene som bygger Hålogalandsveien.

– Der er en god del som ble tatt i skredet, sier han.

Foreløpig har det ikke vært geolog i Gullesfjorden for å vurder skredfaren.

– Forhåpentligvis vil det skje, men det er ingen vits for geolog å komme nå, for vi tar oss ikke lenger inn i området. Der skredet er gått er det greit, men det er de andre plassene som vi ikke får vurdert, sier han.

Inn mot Løbergsbukta er det skredfarlig.

– Det er flere skredpunkt innover, og vi må forsikre oss om at det er trygt. Vesterålen er isolert foreløpig, med unntak av ferga mellom Flesnes og Refsnes, som fortsatt går, sier han.

– Så lenge været er som det er nå, vil vi ikke starte noe oppryddingsarbeid eller åpne veien. I og med at det har vært såpass kraftig, den er grim den vinden og regnet, sier Odd Roger Varberg.

Foto: Statens vegvesen

Tidligst i morgen

– De vil nok tidligst starte på opprydningsarbeidet i morgen, sier trafikkoperatør Jannike Sandstrak ved Vegtrafikksentralen i Nordland.

Skredet over riksveg 85 i Gullesfjorden førte til stengt veg og den vil trolig ikke åpnes igjen med det første. På grunn av kansellerte ferjeruter og stengte bruer er det heller ikke så lett å sette opp en omkjøringsrute.

– Det er ustabile vindforhold generelt i hele landsdelen. Man kunne eventuelt kjørt rundt Hadsel, men så lenge ferjene er innstilt er ikke det en mulighet, fortsetter Sandstrak.

En mulighet er allikevel ferjesambandet mellom Hanøy og Kaljord, men trafikkoperatøren minner om at det er med forbehold:

– Vi har ikke fått inn noen meldinger om Hanøy-Kaljord så det er eventuelt en mulighet for omkjøring den veien faktisk. Så lenge det ferjesambandet går, men da får man igjen en del bruer som kan bli stengt. Det må man ha med i beregningen, sier Sandstrak.

Politi, skredekspert og entreprenør har vært på befaring i skredområdet. Skredet går over rv 85 i Gullesfjorden, og veien blir stengt til tirsdag. Foto: Innsendt

– Går gjennom raset

Siden klokken 05.15 har politiet ventet på dagslyset og har hatt base på Gullesfjord camping, som ligger ikke langt unna skredområdet i Gullesfjorden.

Skredeksperter har ankommet fra Svolvær, ifølge NRK.

– Akkurat nå er de inne og går gjennom raset, politi, redningstjeneste og entreprenøren. De begynner muligens å gjøre noe, men det blir nok lenge til veien er åpen igjen, sier Andreassen til VOL i 09:30-tiden om RV85.

– Mye kan ennå skje

Befaringen av rasområdet måtte altså vente på dagslyset. Ifølge Andreassen er det ikke gått mer en ett ras, men dette er uvisst.

– De har ikke kommet seg inn før nå, det kan være noe ras videre inn mot Løbergsbukta, men det vet man ikke ennå. Det er et såkalt rasfarlig område der. De har i alle fall kontroll på tingene og holder på å gå gjennom raset, sier han.

Et par polititjenestemenn er fortsatt til stede på campingplassen.

– Det gikk med noen kanner kaffe her, det har gått jevnt og trutt. Og dette er ikke ferdig ennå, for han er sterk. Det er mye ennå som kan skje her, for å si det mildt, sier Andreassen.

– Er spent

For selve Gullesfjord camping er det ingen rasfare, men folk lengre inn har fått tilbud om å evakuere, forteller han.

– Vi får se når det er dagslys, det er meldt sterkere vind utover dagen enn det var i natt. Det slet litt i husene i natt, her er noen kinesere som skal sjekke ut, jeg er veldig spent på om de har sovet i natt. For jeg vet hytta de har bodd på ristet godt i natt, sier han til VOL.

Skredekspertene som jobber på stedet nå, er fra Svolvær. Selv skal campingplasseieren kjøre ut for å se om der har vært ødeleggelser i uværet:

– Jeg skal ut og se hva som er blitt ødelagt, det blir bare sterkere og sterkere her. Vi må bare fortøye det vi kan. Jeg er spent på å se hva som er blitt ødelagt i natt, sier Andreassen.