SPØRSMÅL: Min far som nettopp gikk bort, hadde ektepakt hvor hus og hytte ble overført til hans ektefelle. Han var gift på nytt i voksen alder, og satt egentlig tilbake uten verdier etter denne ektepakten. Han var 81 år og alvorlig kreftsyk da ektepakten ble opprettet, og døde tre måneder etterpå.

Jeg vet det er mulig å få omgjort ektepakter etter bestemmelser i ekteskapsloven. Vi er tre arvinger som lurer på hvordan vi skal gå frem.

Svar fra Advokat Torkel Johnsen:

Ja, det er mulig å omgjøre ektepakter, men bortfall er forbehold helt spesielle tilfeller og reguleres av ekteskapsloven. Bortfall av ektepakt er forbeholdt situasjoner der ordningen fremstår særlig urimelig. Det skal svært mye til for ugyldighet, og jeg går ikke nærmere inn på vilkårene her.

Jeg ville ha angrepet ektepakten på en annen måte. I jussen skiller man mellom såkalte livs- og dødsdisposisjoner. Dette er en dødsdisposisjon siden overføringen av hus og hytte ikke hadde noen realitet for din far mens han levde, og var ment for å sikre gjenlevende størst mulig verdier. Dette forsterkes av at han var ved dårlig helse, og fremstår klart hvis han hadde kort tid igjen. Dette betyr at ektepakten vurderes mot reglene i arveloven i stedet for ekteskapsloven.

Fordeling av verdier må i denne situasjonen skje ved testament.

Jeg ville argumentert med det ikke er opprettet gyldig testament og at overførselen ikke kan stå seg. Overførselen strider uansett mot pliktdelsreglene i arveloven der arvingene skal ha minimum 2/3 av verdiene etter avdøde. Pliktdelsarven er ufravikelig og innebærer at overførselen må settes til side som ugyldig.

Siden dere er å betrakte som særkullsbarn har gjenlevende ikke krav på å overta verdiene i uskifte.