Jim Gundersen og Sture Jacobsen er bekymret for psykiatritilbudet til innbyggerne i Vesterålen. Foto: Knut Ivar Aarstein

Fredag møttes lederne av helse- og omsorgsavdelingene i vesterålskommunene, ansatte i psykiatritjenestene og kommuneoverlegene i regionen for å diskutere den pågående psykiatrireformen. Det har over flere år vært uttrykt bekymring for psykiatritjenestene i Vesterålen. Helse- og omsorgssjef i Sortland Sture Jacobsen forklarer hvorfor:

- 40 prosent reduksjon

- Døgnplassene på Andenes er helt lagt ned, Bø har gjort omdøgnplassene fra sju dager i uka til fem dager i uka, i tillegg til at de har lagt neddagplassene der. DPS på Stokmarknes er gjort om fra DPS for Vesterålen til DPSfor Lofoten og Vesterålen. Her i regionen er det 30.000 innbyggere, mens Lofoten har 20.000innbyggere. Grovt regnet gir dette en 40 prosent reduksjon av tilbudet tilVesterålen. Som OSO-medlem vet jeg at kommunene ikke er informert om disse endringene, sier Jacobsen til VOL.

Feil rekkefølge

- Psykiaterne er sluttet å reise rundt i kommunene, slik dehar gjort i 20-30 år. Vi skjønner at det legges om til akutteam, og behandlinginne på sykehuset. Men så lenge akutteamet ikke er oppe og går, så er detvanskelig å forstå at vi ikke får drevet etter den gamle modellen, inntil dennye er på plass, sier Jacobsen. Han får støtte fra Jim Gundersen, som er helse- og sosialsjef i Bø kommune.

Ønsker samarbeid - ikke bare orientering

- Kommunene har ikke bygd opp noe tilbud som erstatter detsom er borte. Vi har ikke sterke føringer eller penger som vi klarer åidentifisere, til å erstatte det som bygges ned i foretaket. Vi hører både statsminister ErnaSolberg og helseminister Bent Høie si at kommunehelsetjenesten skal styrkes, men de har ikkegjort det ennå. Da mener vi rekkefølgen blir feil. Et minimum hadde jo vært å gjøre detteparallelt, med hensyn til pasientene, påpeker de to helselederne i Vesterålen.

De presiserer imidlertid at de ikke ønsker å legge opp til noen konflikt med helseforetaket, men at dagens møte mellom kommunetoppene skal danne grunnlag for å gi konstruktive tilbakemeldinger i planleggingsarbeidet.

Januar 2012 - psykiatrisaken ble kjent:

For to år siden ble det slått psykiatrialarm i Vesterålenetter at ledelsen i Nordlandssykehuset gikk inn for å fjerne samtligedøgnplasser i Vesterålen distriktspsykiatriske senter Andenes, og dessutenstenge tilbudet på Straume i helgene.

Les omsaken her

- Psykiatrien i helseforetaket bruker mer enn det vi får tilførtav sentrale myndigheter, var beskjeden fra sykehusledelsen. Vi kan ikke godta atdøgnplasser i distriktspsykiatrien legges ned før nye tilbud som er minst likegode er på plass, sa Åse Almås Johansen og Kari Greiner på vegne avLandsforeningen for pårørende innen psykisk helse og Mental helse Sortland iden påfølgende debatten.

Januar 2013:

For et år siden gikk diskusjonen fortsatt mellom krefter somvar bekymret for det lokale tilbudet, og talspersoner for sykehusledelsen: -Pasientene skal i størstmulig grad behandles hjemme, eller i sitt lokalmiljø. Å bli fraktet til DPS- og kanskje videre til sykehus bør unngås om man kan, sa klinikksjef TrudeGrønlund i Nordlandssykehuset i januar 2013.