Da var Sommer-Melbu over for denne gang, og det etterlater alltid et merkelig vakum hos de som har stått på lenge for å skape et fantastisk program i en hektisk sommeruke. Plutselig er det over og alle drar hver til sitt, bare ekkoet av festivalstemningen henger igjen. Men snart er planleggingen i gang igjen for neste år! Sommer-Melbu satte publikumsrekord ved utearrangementene i begge ender av festivalen, og jevnt over sendte nok finværet folk helst ut i stedet for inn. Selve stedet Melbu legger også til rette en unik festivalramme som fylles med aktiviteter av ulikt slag, om det er musikk i tankene på Neptun, kunstnerbesøk i Felleslageret eller fortellerstund i Paviljongen, og mange andre arrangementer både innenfor og utenfor Akademiets regi. Vi takker alle som har bidratt og ønsker fortsatt god sommer!

Under den offisielle åpningen fikk flere ordførere ordet og kunne kaste glans over et fullsatt torg. Vår egen Trude Drevland, ordfører i Bergen overrakte årets festivalkunstverk til ordfører i Hadsel, Kjell-Børge Freiberg. Fotomontasjoen «Hjul» av Christian Skagen ble gitt av Nordland Akademi til Hadsel kommune som en gave i anledning Grunnlovsjubileet. Passende nok var årets festivaltema: «Kunsten, livet og nasjonen». Alle kan være enige at det var noen fantastiske dager i år, hvor man innimellom kurs, seminarer og konserter kunne ta seg en dukkert i havet for å kjøle seg ned i den plutselige sommerheten. Været er en troløs medspiller og det ble kanskje for fint for noen arrangement. Kurs og konserter hadde varierende besøkstall, men ga verdifullt påfyll for de som valgte dette. Sjakk-kurset klarte til eksempel å holde konsentrasjonen for ganske unge deltakere over to varme dager - øyner vi arvtakere til Magnus Carlsen? Det var også ganske utrolig å se filosofiseminaret forflytte seg fra den utmattende heten inne til den luftige hagen ved Hovedgården, hvor filosofiske betraktninger ble akkompagnert av lavmælt kammermusikk fra Hagestuen, der husmusikerne i Trio Eir satt og øvde. Hovedgården ble også rammen for en verdig hyllest til Lars Andreas Larssen under Hageselskapet hvor blant andre Lars Bremnes gav en personlig konsert foran flere hundre oppmøtte.

Mange interessante debatter og temaer ble tatt opp på de ulike innearrangementene, som gjennomsnittlig trakk et tyvetalls mennesker ut av feriemodusen. Spesielt fint var det å høre tilbakestrømmerne i samtale med salen under stedsseminaret i Felleslageret, hvor det også kom frem at Melbu scorer høyt på en uoffisiell stedsrangering utarbeidet av journalist og forfatter Ronny Spaans. På tross av litt lave besøkstall for det som skjedde innomhus, var stemningen uka gjennom upåklagelig og torget sydet av liv hvor liten og stor koste seg. Verdige vinnere av både Årets æresborger av Melbu, og Johan Moes pris, hhv. MILs skigruppe og Asle Martinussen, ble behøring æret på åpninga og under Johan Moes kveld, og denne konsertkvelden var også en hyllest til Prøysen-året.

Tankkonsertene ble en opplevelse for de fremmøtte. Først konserten med folkemusikerne Marit Karlberg og Andres Røine som trollbandt de vel 60 publikummerne i den store tanken. Senere i uka fikk tilbakestrømmer Ann Iren Hansen vist frem prosjektet skapt sammen med medmusiker Mathias Jæger i den lille tanken til publikum som begravde sine bare tær i sanden inne i tanken og åpnet sine hjerter for musikken. Hip Hop duoen Sara & Arash begeistret også sitt publikum med gratiskonserten på torget som samlet et yngre publikum på tvers av kulturer. Artistene selv fikk en opplevelse de nok ikke glemmer så lett, med bading, midnattsol og flotte kursdager på Melbu med medlemmer av rockeklubben på Sortland. Kråkesølv leverte også max til sitt unge publikum, hvor mange  av disse hadde sin første store konsertopplevelse, og verdien av dette er noe man ikke skal glemme selv om de store hordene uteble.

Barnas torgdag første helga og Markedsdagen siste fredagen var en suksess med mange flotte boder og godt oppmøte gjennom hele dagen, og dette var et nytt tilbud på Sommer-Melbu. De unges tenketank, en sidegren til Filosofiseminaret, var også nytt av året og er noe vi kan bygge videre på, for tilbakemeldingene fra de små tenkerne var oppløftende. Nytt av året var også litterær sangkafe som ble en populær og anderledes avslutning på litteraturseminaret, som i år tok for seg norske nasjonale sangskatter gjennom to hundreår.

Utenfor Felleslageret ble det plantefarget garn og Melbus egen palett ble synlig etterhvert som hjemspunnet garn tørket i den svale vinden. Her bød de internasjonale kunstnerne i The Stitch Project alle som ville, inn til samtaler over bordet og brodering på en felles linduk som har vandret mange steder bla. både i Gaza og Tromsø. Prosjektet knytter ikke bare kulturer sammen sting for sting, men gir også noen perspektiver i hverdagen. Det var en multietnisk forsamling som satt bøyd over nål og tråd de første dagene av festivalen.

Kunstseminaret tok en uventet vri på Melbu etter først å hatt utstillingsåpning og paneldebatt i Kulturfabrikken på Sortland der tema for festivalen var tydeligst, nemlig Grunnlovsjubileet. Kunstprofessor Gunnar Danbolt holdt en spennende forelesning i Felleslageret fremfor den store reproduksjonen av O.A. Wergelands «Eidsvold 1814», men før dette fikk Danbolt se Harald Pettersens kunstverk på veggene i den rivningstruede Rødskolen og han ble svært begeistret. Kunstseminaret bestemte en ad hoc pressekonferanse, hvor Danbolt fikk uttrykt den nasjonale verdien i å bevare kunstverkene i sin kontekst. Dette er en ny vending i saken som mange på Melbu har et sterkt forhold til og som nå har potensiale til å bli løftet opp på nasjonalt nivå.

Både Johan Moes kveld og Operapuben trakk fulle hus i Arbeideren som vanlig og det var hyggelig for både publikum, artister og arrangører! Fiskerestauranten ble i tillegg en suksess på tampen av festivalen, og både kropp og sjel hadde nok godt av det havets spiskammers kunne by på siste dag av Sommer-Melbu.

- Nordland Akademi takker alle som har vært med på å gjøre årets Sommer-Melbu til en flott opplevelse, sier Maria Johansen, daglig leder i Nordland Akademi.