Torsdag besøkte Janne Sjelmo Nordås og første nestleder i helse og omsorgskomiteen på Stortinget, Kjersti Toppe Nordlandssykehuset på Stokmarknes. Anledningen var Senterpartiets tredagersturné til sykehusene i Nord-Norge.

Tilstede på møtet var flere representanter fra Senterungdommen i Nordland samt lokalpolitikere; Stig Sørmo fra Senterpartiet i Hadsel, og Willfred Nordlund fra Sortland, som er førstekandidat til fykesvalget for Senterpartiet i Nordland. Fra sykehusets side stilte flere tillitsvalgte og ansatte. Tema for møtet var lokalsykehusets fremtid med den nye helsereformen, der det langt på vei foreslås at akuttkirurgien skal forsvinne fra distriktssykehusene.

- Det er tungt for oss ansatte som stadig får nye bomber sluppet over hodene våre. Vi vil ha stabilitet og forutsigbarhet på arbeidsplassen vår, og slik det er nå råder det stor usikkerhet rundt sykehusets fremtid her på Stokmarknes. Om akuttberedskapen forsvinner, følger flere med i dragsuget. Kompetanse og arbeidsplasser forvinner, og i verste fall sitter vi til slutt med et oppgradert sykehjem, sa seksjonsleder for helse og sosial ved sykehuset, Anne Joakimsen.

Føden ned 59 prosent

De ansatte ved sykehuset gav ettertrykkelig beskjed om sine bekymringer for den nye helsereformen.

- Med dagens ordning blir 85 prosent av de fødende behandlet her. Om akuttkirurgien forsvinner, vil vi være nede i 35 prosent, informerte Trine Lill Hestvik som er plasstillitsvalgt for fagforbundet på Føden.

- Man må stikke fingeren i jorda og se hvor vi er i landet. Vi er ikke sentralt plassert. Her i Nord-Norge er det lange avstander og langt til nærmeste sentralsykehus, banket hovedtillitsvalgt i Sykepleierforbundet i Hadsel, Tony Jensen, fast.

- Vi bor i et øyrike. I tilfeller med uvær og askeskyer blir vi helt isolert her, og vi trenger akuttberedskapen.  Må det gå noen menneskeliv for at man skal se galskapen i dette? Ja, vi har fin natur når man kjører langs bare sommerveier, men det er ikke det pasienten vi se på når de reiser 20-30 mil til nærmeste sykehus og er alvorlig syke, sa Joakimsen.

Uro på arbeidsplassen

I tillegg til bekymringene rundt sykehustilbudet for regionens innbyggere, uttalte de ansatte en tydelig uro rundt sin egen arbeidsplass.

- Vi blir ikke sett av ledelsen i Bodø. Det er mange som jobber her som ikke vet hvem som er over dem i systemet. Stokmarknes Sykehus har gjennom årene klart seg godt økonomisk, men økonomien er ikke synlig og vi må ta vår del av regningen når Nordlandssykehuset i Bodø skal spare kroner. Uten stedig ledelse på sykehuset har jeg et problem som tillitsvalgt: hvem skal jeg forhandle med i saker, spurte Jensen.

- Det gjør inntrykk på meg når dere forteller om foretaksmodellen her på Stokmarknes uten stedig ledelse, og usikkerheten det gir. Det er viktig for oss å få på plass en stedig ledelse ved alle sykehus i landet. Helseminister Bent Høie var også for stedig ledelse helt til han ble minister, repliserte Kjersti Toppe.

Janne Sjelmo Nordås ville vite om noen hadde sluttet som følge av usikkerheten vedrørende den fremtidige sykehusstrukturen. Det avkreftet de ansatte, men kunne fortelle at de hadde hørt flere som vurderte det.

Savner risikoanalyse

Det ble stilt spørsmål ved hvor godt den nye helsereformen har blitt analysert med tanke på risiko og sårbarhet, spesielt med tanke på den vanskelige logistikken her nord. Har det blitt gjort regning med transportkostnader for pasientene sett opp mot det man sparer på å legge ned funksjonene lokalt?

- Mange har slurvet med risiko og sårbarhetsanalyser tidligere. På Rukjan oppdaget man i ettertid at det ikke var forsvarlig å legge ned, men da var det for sent, sa Toppe

Hun var tydelig på hva hun tenker er helseministerens hensikter:

- Det er mange måter å slå sammen sykehus på; man kan enten si det rett ut, eller man kan lage krav som bare de største sykehusene kan imøtekomme. Jeg er spent på hvordan de sentrale føringene blir utformet, sa hun.

- Det er et paradoks at det er bygget et nytt sykehus, men nå vil de ta funksjonene fra oss. Hva tror dere er tanken bak? De vil legge ned. Jeg ser en blå tråd gjennom dette, fremholdt Sørmo.

Følget reiser videre til Leknes torsdag kveld for folkemøte om sykehuset.