Det går ut på å fortsette samarbeidet mellom Canada og Norge som heter CaNoRock. Det er et samarbeidsprogram mellom universiteter i Alberta, Calgary og Saskatchewan i Canada og Universitetet i Oslo, Universitetet i Tromsø, Andøya Space Center og NAROM. Programmet går ut på at studentene kan ha utveksling mellom Norge og Canada.

Viktig samarbeid

Signeringen av CaNoSat, som er et program med fokus på små satellittbokser, ble skrevet under i 14 eksemplarer. Det er et masterstudie hvor man ved endt utdanning skal sende opp en rakett. Dermed skal det skytes opp en rakett annethvert år, altså fem raketter i løpet av samarbeidsperioden.

– Dette er fantastisk viktig. Vi ønsker å utvikle oss. Det er et godt samarbeid, sier rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen.

SNAKKER: Ordfører Jonni H. Solsvik, Arne Hjalmar Hansen fra NAROM og Ellen Ingebrigtsen som presenterte Nordland fylkeskommune for anledningen.

Fikk kommunevåpen

Torsdagen ble startet med innlegg blant annet av ordfører Jonni Helge Solsvik, direktør på Andøya Space Center Odd-Roger Enoksen og ambassadøren fra Canada Artur Wilczynski. Ambassadøren fikk overrakt en plakett av Andøys kommunevåpen av ordføreren.

Unik lokasjon

Ambassadøren synes de er flott å være i Andøy, og er stolt over samarbeidet.

– Det er fantastisk å være her, og lokasjonen er unik. Det er også folket som jobber her. Det er imponerende, sa han.

– Dette er viktig for fremtiden, med et samarbeid mellom universitetene på tvers av landegrensene. De unge skal utvikle teknologien for fremtiden, og Andøy er en viktig del av den satsingen, med den unike beliggenheten. Det burde vært et større trykk nasjonalt. Det at de er her nå er en unik mulighet til å få prøvd ny teknologi og utvikle, mener ordfører Jonni H. Solsvik.

ANDØY: Jonni Solsvik ga ambassadøren et kommunevåpen.

Jobber fremover

Etter signeringen skal det jobbes videre med CaNoSat, og målet er å være i gang i løpet av år 2020.

– Jeg er veldig fornøyd med dagen, og alt har gått som vi håpet. Vi har ikke fått bekreftet at vi får økonomisk støtte, men vi har fått vite at søknadene vi har inne skal bli godt behandlet. Videre blir vi å jobbe med prosjekt og finansiering av programmet, sier Kolbjørn Blix, direktør for romsystemer ved Andøya Space Center