Årets makrellfiske er kommet i gang i sør. Dette er blant de mest spennende fiskerier i Norge. Enorme verdier skal opp av havet i løpet av noen korte uker i september og oktober.

De siste årene har det vært et godt makrellfiske langs kysten av Nord-Norge, men dette fisket sviktet i år.

Derfor har flåten flyttet seg sørover. Regner vi Lødingen som en del av Vesterålen, skal makrellflåten fra vår region fiske drøyt 10.000 tonn. Det betyr at både mannskap og rederi får store inntekter.

Veldig mye fisk

«Skarholmen» fra Bø ligger i dag i Ålesund og venter på bedre vær. Kjell Klausen sier at båten har lastet to ganger, og levert 220-230 tonn til sammen. Han beretter at det er veldig mye makrell å se.

– Det er helt enorme mengder med makrell. Problemet er å finne en stim som er liten nok til at vi kan sette nota i havet uten å få problemer. Det samme problemene har faktisk også de store ringnotbåtene, sier Klausen.

Han beretter at fisket foregår langt vest i havet.

– Vi har vært 200 nautiske mil fra land, på grensen til «Smutthavet» (et internasjonalt havområde mellom Norge, Island og Færøyene). Det meldes om fangster fra grensen til Færøyene og helt opp til et område vest i havet for Sandnessjøen, beretter Klausen.

Bø-skipperen melder om brukbare priser 10-11 kroner kiloet.

«Skarholmen» fiske makrell for 7-8 millioner kroner før de setter kursen nordover. Det betyr at båten må lastes 3-4 ganger til. Kjell Klausen håper derfor at makrellen siger nærmere land.

– Det tar et helt døgn å komme seg ut dit makrellen befinner seg. 10. oktober i fjor befant makrellen seg halvparten så langt til havs som i dag. For oss som har mindre båter, er vi avhengig av brukbart vær før vi legger til sjøs. Dette for at vi skal få best mulig kvalitet på fisken når vi leverer den, sier han.

MYE FISK: Vesterålsflåten skal fiske makrell for over 100 millioner kroner i løpet av noen uker. Foto: Tregde

På hjemmebane

Hjalmar Olsen, sønnen Kenneth og broren Geir, også de fra Bø, er i formiddag og ser etter makrell ved Steinsjøen. Familien Olsen har den minste makrellkvota av båtene i Vesterålen, 70-80 tonn. Forleden levert de 12 tonn i Lødingen.

– Det er makrell i området, men ikke store mengder. Maten til makrellen er nokså små, derfor er vi avhengig av at det er lite vind, sier Olsen.

Han vurderer å lete etter mer makrell i fjordsystemene i stedet for langs yttersida av Bø.

«Snarsetværing» fikk minstepris for den fangsten de leverte forleden i Lødingen, 8,02 kroner kiloet. Fisken hadde en gjennomsnittsvekt på 475 gram.

I forrige uke fikk makrellfiskerne i gjennomsnitt 9,52 kroner kiloet for makrell. Det er cirka tre kroner mindre for kiloet enn samme uke i fjor.

– Fin kvalitet

Nybåten Kamilla Grande, som tilhører Øksnes Kystfiske AS, har vært på én tur utenfor Vestlandet så langt.

– Turen gikk helt greit, med bra vær. Vi fikk rundt 260 tonn makrell, og det var fin kvalitet på fisken, sier Rune Hovden.

Han regner med at båten totalt skal ut på tre-fire turer totalt.

– Det er ikke godt å si når det blir, siden vi er avhengig av brukbart vær. Kanskje går det fort, eller så kan det gå ganske lang tid før vi er ferdig.

Kamilla Grande har en kvote på totalt 740 tonn.

Vesterålsbåter med makrellkvoter

Båt/tall i tonnKommuneFisketKvote
Kamilla GrandeØksnes260740
Skarholmen221773
Vikanøy245773
ØksnesværingØksnes0,1773
Gunnar KØksnes0,5773
RødholmenLødingen132.535
M. YtterstadLødingen32.535
KetlinSortland3261.483
Totalt1.068,610.385

Kilder: Fiskeridirektoratet/Norges Sildesalgslag. Statistikken gjelder båter over 21 meter.