Over halvparten av arbeidstakerne i Nord-Norge trenger minst det de tjener i dag for å klare seg godt økonomisk. De færreste tåler å gå ned 20 prosent i lønn.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Norstat for Storebrand svarte hele 58 prosent av de spurte i Nord-Norge at de trenger hele inntekten de har i dag – eller enda mer – for å klare seg godt økonomisk. Bare én av fire tror de ville tålt å gå ned 20 prosent i lønn.

– Sett i lys av dette er det derfor urovekkende å vite at minst en halv million yrkesaktive nordmenn ikke har uføreforsikring, verken gjennom jobben eller privat. De har kun folketrygden å falle tilbake på dersom de skulle bli uføre. Og det gir lite å leve av, sier Knut Dyre Haug, som er forbrukerøkonom i Storebrand.

I dag finnes det flere enn 300.000 uføre her i landet, og antallet vokser, ifølge NAV. I Troms mottar 11,6 prosent av befolkningen uførepensjon. Likevel er seks av ti nordmenn ikke bekymret for at nettopp de kan bli uføre, ifølge undersøkelsen. Hver tredje aner ikke hva de vil få utbetalt dersom de blir uføre.

– Ta for eksempel en arbeidstaker fra Troms som tjener 400.000 og som blir ufør ved 40 år. Med en uførepensjon kun fra folketrygden vil vedkommende sitte igjen med en inntekt på rundt 200.000 kroner. Da vil familien risikere å måtte selge boligen. En uføreforsikring vil kunne bøte på dette, og gi 50.000-100.000 kroner ekstra i året, sier Dyre Haug.