Helse- og omsorgssjef Marion Celius opplyser til Vesterålen Online at hun er kjent med klagen fra de pårørende i denne saken.

– Dette er en klage/ spørsmål fra pårørende, som foreløpig kun belyser én side av saken. Saken vil bli behandlet på vanlig måte ved at de impliserte i tjenesten svarer Fylkesmannen og dokumenterer i forhold til det som problematiseres. Dette vil bli gjort innen fristen som Fylkesmannen har satt. Kommentarer ut over dette vil ikke Hadsel kommune gi i en pågående sak, sier helse- og omsorgssjef Marion Celius i en kommentar til Vesterålen Online.

Bodde på sykehjemmet

De pårørende til den nå avdøde eldre kvinnen, skrev en klage til Fylkesmannen i Nordland den 10. juni i år. Der går det fram at deres mor hadde bodd en tid på sykehjemmet i Hadsel.

Den siste tiden hun bodde der fikk hun smertestillende i form av morfin. Den skulle hun få med minimum seks timers mellomrom. Så ble hun dårligere og måtte legges inn på Stokmarknes sykehus. Der var hun noen dager før hun ble send tilbake til sykehjemmet. Fordi den eldre kvinnen skulle transporteres fra sykehuset til sykehjemmet, spurte den eldre damen om smertestillende. Dette var ved 17:30-tiden den aktuelle ettermiddagen.

Hentet en sprøyte med morfin

– Vedkommende sykepleier gikk da og hentet en sprøyte morfin, men i forkant av dette fikk vi vite av en sykepleier på sykehuset at mamma hadde fått smertestillende cirka klokka 16:15, bare en time før hun ble sendt ned på sykehjemmet. Men tross at det hadde gått kun 1,5 timer så skulle sykepleieren på sykehjemmet sette sprøyten. Jeg spurte da om hun hadde undersøkt med sykehuset når mamma hadde fått smertestillende. Det hadde hun ikke, men gikk og ringte til sykehuset etter at vi hadde sagt fra. Hadde vi ikke sagt fra, så hadde sykepleieren satt morfin på mamma. Kanskje med et fatalt utfall, skriver de pårørende i klagen til Fylkesmannen.

Ble syk dagen etter

I klagen til Fylkesmannen i Nordland skriver de pårørende til den eldre kvinnen, at deres mor ble syk igjen om morgenen dagen etter. Hun måtte etter en kollaps tilbake til sykehuset.

– Vi var og besøkte mamma på sykehuset. Der spurte vi hva som var årsaken til at hun måtte på sykehuset igjen. Vi fikk til svar at hun hadde fått for mye smertestillende, så hva som har skjedd på sykehjemmet om natten er ikke godt å si.

Kritisk til det som skjedde

– Mamma kom seg ikke etter den kollapsen, og døde. Jeg er kritisk til hva som har skjedd, skriver de pårørende, og stiller blant annet spørsmål ved det de beskriver som en sykepleier som ikke er norsk og som var veldig vanskelig å forstå.

De pårørende lister fire konkrete punkter i sin klage til fylkesmannen. De er kritisk til sykepleieren og rutinene knyttet til medisinering. De stiller også spørsmål til hva som skjedde på sykehjemmet den aktuelle natta.

Det fremmes også kritikk mot at «mange av personalet ikke kan ordentlig norsk», slik at det er mulig for de gamle å forstå hva som blir sagt, som det framkommer i klagen til Fylkesmannen.

De er også kritisk til at deres mor flere ganger har vært nødt til å ringe på for å få kveldsmat, etter at personalet i følge de pårørende hadde glemt av henne.

Åpner tilsyn mot Hadsel kommune

Fungerende fylkeslege Morten Juul Sundnes har i et brev datert 21. juni i år, anmodet om opplysninger i saken fra Hadsel kommune.

– Henvendelsen behandles som en anmodning om vurdering av mulig pliktbrudd etter pasient- og brukerrettighetsloven. Fylkesmannen har på bakgrunn av klagen opprettet tilsynssak mot Hadsel kommune etter lov om statlig tilsyn med helse- og omsorgstjenesten, skriver fungerende fylkeslege Morten Juul Sundnes i sin henvendelse til Hadsel kommune.

Staten ber om dokumentasjon

I forbindelse med tilsynssaken ber Fylkesmannen i Nordland om å få tilsendt kopi av journaldokumentasjon inklusive tiltaksplan og oversikt over bruken av legemidler, fra Hadsel kommune. Staten ber også om epikrise (sykdomstilfelle på grunnlag av journal, journ. anm.) for de to siste oppholdene ved sykehuset på Stokmarknes. Fylkesmannen ønsker også tilsendt eventuelle avviksmeldinger som omhandler det påklagede forholdet.

Fikk smertestillende

– Vi ber også om å få en uttalelse til forhold som er tatt opp av klager: At en sykepleier angivelig var i ferd med å gi pasienten smertestillende uten på forhånd å sjekke når pasienten sist fikk smertestillende. Hva var årsaken til at pasienten ble innlagt på Stokmarknes sykehus og om dette var knyttet til overmedisinering med smertestillende.

Rutiner for utenlandske arbeidstakere

Fylkesmannen i Nordland stiller også spørsmål ved om Hadsel kommune har rutiner som påser at utenlandske arbeidstakere behersker norsk på en tilfredsstillende måte, før de starter i arbeid ved sykehjemmet.

– Får sykehjemmets ledelse tilbakemelding fra pårørende, pasienter og andre ansatte om at det er et problem med ansatte som ikke behersker norsk tilfredsstillende? Hva er årsaken til at pasienten angivelig flere ganger er blitt avglemt under måltidene, spør fungerende fylkeslege Morten Juul Sundnes i sin henvendelse til Hadsel kommune.

Må svare innen frist

Hadsel kommune ved helse- og omsorgssjef Marion Celius har fått frist til 12. juli med å besvare Fylkesmannen i Nordland, etter bestemmelsene i helsepersonelloven og helse- og omsorgstjenesteloven. Fylkeslegen gjør kommunen oppmerksom på at eventuelle uttalelser fra Hadsel som regel blir oversendt klager til uttalelse.

Hadsel kommune har i følge fylkeslegen plikt til å gi faktainformasjon i saken, men ingen plikt til å gi vurderinger av egne eller andres handlinger eller på annen måte uttrykke subjektive synspunkter om saken.