- Vesterålen matfestival har visjon om fremme lokale retter og produkter og å fremme regionens spennende matradisjoner, mat som fortjener å bli tatt vare på. På den måten kan vi skape stolthet og identitet og ta vare kulturen og opplevelsen, sier leder i Vesterålen Matfestival, Tom Gunnar Aasen til VOL.

I forbindelse med festivalen, som går av stabelen i september, skal en jury kåre Vesterålens nasjonalrett. Torsdag møttes juryen for å avgjøre hvilke seks retter som skal konkurrere mot hverandre. Ønsker du å stemme, kan du gjøre det her.

Juryen har bestått av Siv Dagny Aasvik, Leder i Vesterålen regionråd , Halvar Ellingsen, Vesterålens kjendiskokk, og Marit Sandberg, eier av Eldhusbakeriet.

De seks herlighetene som til slutt ble plukket ut, er:

• Ovnsbakt laks med rotgrønnsaker, potet og rømme

• Stekt ishavsrøye  med agurksalat, potet og rømme.

• Vesterålens Fiskeboller i hvit saus av bollekraft, gulrøtter og potet.

• Boknafisk, gulrotstuing, stekt flesk og kokt gulløye.

• Langtidsstekt lammelår av vesterålslam med rotgrønnsaker og brun saus. mandelpotet

• Skrei, lever og rogn med flatbrød.

Stort engasjement

Juryleder Aasen forteller at jurymøte var svært engasjerende.

- Det var mye å velge i. Men vi plukket til slutt ut seks retter som vi mener kan serveres rakrygget som Vesterålen nasjonalrett.

Selv om det til slutt bare var seks retter som gikk videre til den endelige avstemningen, var det atskillig flere bidrag som ble sendt inn.

- Vi fikk inn 150 forslag, men ikke like mange retter, siden enkelte av dem gikk igjen flere ganger. Det har vært stort engasjement i forbindelse innsendingen, noe vi er glade for, sier han.

Vil servere vinnerretten

Vinnerretten blir annonsert den 17. september, på Kulturfabrikken.

- Da håper vi å kunne servere retten til de besøkende, dersom det lar seg gjøre, sier Tom Gunnar Aasen.