I slutten av 2014 kjøpte Per Helge Kristoffersen og Sølvi Pedersen «Borhildstua» på Ongstad. Et par kilometer fra sitt eget hadde de planer om å leie ut boligen til turister året rundt. Sammen med 22 andre boliger i Hadsel, ligger huset ute på Airbnb, som er en markedsplass på nett for folk som vil leie ut boliger rundt om i verden. I Vesterålen er det til sammen 71 privatpersoner som leier ut rom, leiligheter eller hus.

Videreutvikle

– Vi pratet om at det hadde vært artig å ha litt med turisme å gjøre. Så det var litt flaks at vi fant dette huset med et perfekt utgangspunkt, sier Kristoffersen til VA.

«Borghildstua» ligger et par hundre meter fra stranda, er nymalt og delvis renovert. Det første året var boligen opptatt i omtrent 100 gjestedøgn.

– Det kommer turister fra hele verden. Fra Polen, Australia, USA, Taiwan, Finland, Frankrike og så videre.

Når 2016 er gått vil i hvert fall 200 døgn være nådd, tror Kristoffersen og Pedersen. De har nå opprettet Artic Touch, et aksjeselskap som driver med utleie og andre turistvirksomheter.

– Vi har nye noen tanker og idéer. For eksempel guiding.

Utleieprisene i Hadsel er fra cirka 400 kroner til over tusen kroner døgnet. «Borhildstua» leies ut fra 1150 til 1750 kroner per døgn.

Fra eller til Lofoten

Oftest er det under fire personer som leier boligen. De aller fleste turister blir bare et til tre døgn i Hadsel, og bruker det bare som en «mellomstasjon» før de reiser videre.

– Vi opplever ofte at folk flest er på tur fra eller til Lofoten.

«Borghildstua» markedsføres som den perfekte boplassen om man vil besøke Lofoten og Vesterålen, siden naboregionen trekker mest turister.

– Vi prøver å snu det. De kan bo her, og være begge plasser, sier Kristoffersen.

– Det meste av aktiviteter og attraksjoner mangler i Hadsel og Sortland. Kun Øksnes og Andøy har noe å by på. Vi skulle gjerne opplevd at folk stoppet for å være her. Jeg tror ikke det er noen plasser man får leid båt i Hadsel engang. Ingen tar folk på fiske. Vi har mye og fantastisk turterreng, som vi er vant til å gå i, men som andre ikke er. Folk er vant til at det er oppmerket og trenger kart eller guiding.

– Vi mangler noe

Artic Touch har planlagt å starte opp noe aktivitet for sine gjester etter hvert.

– Vi har gode museer og Galleri Uvær, men vi mangler noe å se på og noe å gjøre.

- Hvor mye kunne det ikke vært gjort? spør Kristoffersen.

Han tror blant annet en terrengbuss opp Storheia ville vært en superattraksjon.

– Bare se på Uværshula. Det er ikke rare greia, men det er blitt stort. Man trenger ikke å gjøre så mye før det blir brukbart.

I sommer har «Borghildstua» vært opptatt nesten hver dag. Om ikke været er på topp, har utleierne gjort det tilgjengelig med sykler, disser, krokket og andre spill.

– Etter vi er kommet skikkelig i gang, ser vi behovene. Vi kan ikke sitte å satse på været og sitte i sola, understreker Pedersen.

Traff slektning

Men selv om ikke alle gjester blir i lengre perioder stortrives Kristoffersen og Pedersen med turistprosjektet.

– Det er kjempeartig. Vi har truffet så mye folk som vi har knyttet kontakt med.

– Også er det litt spennende med nye bestillinger. En gang fikk vi en bestilling fra USA der bestilleren var Amanda Ongstad. Da måtte jeg jo spørre hvordan det hadde seg at hun het Ongstad, og det viste seg at oldefaren hennes kom herfra. Oldefaren het Kristoffersen til etternavn, så hun spurte om det var noen igjen her som hadde det navnet. Det viste seg jo at jeg og onkelen hennes var firmenninger, forteller Kristoffersen.

– Ja der traff vi spikeren på hodet, ler Pedersen.

– Vil dere oppfordre andre til å leie ut boliger?

– Ja, men man må ha tid. Det varierer med hvor mye arbeid det blir med tanke på hva man legger i det. Men arbeid, det er det. Vi som utleiere må innrette oss etter det, og blir litt bundet til sommeren.