I uke fem fikk eksportørene tett over 30 kroner kiloet for fersk skrei, viser tall fra Norges Sjømatråd.

Det var 4,55 kroner mer per kilo enn i samme uke i fjor. Gjennomsnittsprisen så langt i år er 32,47 kroner kiloet, som er 3,46 kroner mer per kilo enn etter fem uker i fjor.

Les også: Klart for ny skreifestival på Myre

Rolls Royce-produkt

Totalt er det eksportert 6.211 tonn fersk skrei etter fem uker mot 6.058 tonn samme uke i fjor.

Fersk skrei er kystens Rolls Royce-produkt. Det ligger strenge kvalitetskriterier bak skreimerket.

Norges Råfisklag omtaler skrei-merkingen slik:

Det hviler et stort ansvar på fiskerens skuldre for at familien i Madrid skal få en smak av skreiopplevelsene som har vi her nord. Det er langt til Madrid, og for at skreien skal tåle den lange reisen, må utgangspunktet være helt perfekt. Ingen merker etter redskap, ingen røde finner, ingen lyter.

Fisken må bløgges umiddelbart for at den ikke skal bli rosa i kjøttet, den må blø ut i rent vann for at skinnet skal beholde sitt friske og flotte utseende og ikke minst må fisken kjøles ned. For fisken er havet varmt, selv midt på vinteren. For å gi den så lang holdbarhet som mulig må fiskeren ha med is på havet og kjøle den ned så raskt som mulig.

Les også: Nå har skreien kommet

Fisket for 1,2 milliarder

Ifølge de siste tallene fra Norges Råfisklag fikk fiskerne i Vesterålen 21,65 kroner kiloet for torsken i midten av forrige uke. Pristrenden var litt nedadgangende. I Lofoten/Salten og i Vest-Finnmark betalte fisekjøperne noen øre mer per kilo enn i Vesterålen, men det er små variasjoner.

Fiskerne nordpå har så langt fisket for 1,2 milliarder kroner. Det er betydelig mer enn på samme tid i fjor, men litt mindre enn i 2014.