Som mangeårig medlem i Sigerfjord Vel, tok Caroline Meier med seg sine erfaringer fra Fæsterålen. Det resulterte i at 175 innbyggere i Sigerfjorden meldte seg til dugnad for å sikre at den lokale feiringen av nasjonaldagen kunne fortsette i regi av velforeningen.

Kort sagt går det ut på at alle i bygda ble invitert til å gjøre to timers dugnadsarbeid, ikke mer, fra klokka 12 til 14 på aktuelle dugnadsdager. Dette er såpass lite forpliktende at mange finner plass til å kunne engasjere seg i dette omfanget.

Enkelt å bidra

– Det viktigste med det som skjer nå, er at det skapes et system der det er enkelt å bidra. At ingen skal ha dårlig samvittighet for at de ikke kan bidra. Det skal kun være positivt å bidra. Vi tror heller på små ting som gir konkrete resultater enn store prosjekter som vil kreve for mye. Folk er travle, med små barn og travle jobber, men to timer i året for noe som interesserer dem, kan de fleste bidra med, sier Caroline Meier til Vesterålen Online.

Begeistring

Styreleder Eirin Osvoll i Sigerfjord Vel er over seg av begeistring for hva Caroline Meyer har fått til. Aktiviteten i foreningen har tatt seg kraftig opp og har resultert i mange flere dugnadstimer enn det foreningen tidligere så for seg.

– Vi sto i fare for å bli lagt ned, men en i medlemsmassen i Sigerfjord Vel, Caroline Meier, så alle mulighetene. Det er årsaken til at vi har klart å snu skuta i foreningen og få til en oppslutning som er over all forventning.

Tidenes feiring

– I år skal vi prøve å lage tidenes 17. maifeiring, og bruke pengene fra arrangementene til å ruste opp et uteområde i tilknytning til et byggefelt her i Sigerfjorden, sier styreleder Eirin Osvoll i Sigerfjord Vel, som gjennom Vesterålen Online også inviterer utenbygds folk til feiring av nasjonaldagen i Sigerfjorden.

Dugnadsarbeidet har vært mangslungen, alt fra søppelplukking til over 30 personer som baker kaker til lotteriet.

Kun to timer

– Alt blir bedre når folk gir oss to timer av sin tid, for da er det ikke nei å få. Har de først bidratt, så spør vi ikke igjen. Vi ønsker ikke at det skal være noen få, faste person er som gjør alt. De som deltar på dugnaden forteller til andre at de ikke får jobbe mer dugnad enn to timer. Det budskapet har spredd seg raskt, og bidratt til at såpass mange har deltatt på dugnaden og at nye fjes får lyst til å gjøre en innsats, sier styrelederen.

Nytt telt

Sigerfjorden Vel har til årets 17. maifeiring kjøpt inn et mai-telt som skal kunne romme 60 personer, noe foreningen betalte noe under 20.000 kroner for. Det skal dermed ikke være fare for at noen skal måtte snu i døra.

Klapp på skuldra

På foreningens egen Facebook-side opplyser de at alderen for de som deltar på dugnaden strekker seg fra seks til 78 år. 175 deltakere på dugnaden tilsvarer om lag 22 prosent av bygdas befolkning.

– Jeg tenker vi skal klappe oss på skuldra for det. Gå i det 17. maitoget selv om du ikke har barn. Få alle dere kjenner til å komme til kafeen. La oss lage tidenes fest - for pengene går til Skansen. Et sted for oss alle å være sammen. Vi har 30 kaker. Det er ingen grunn til å sitte hjemme i år med lavt blodsukker. For en fest det er å bo i Sigerfjord. Helt vilt! Skriver Caroline Meier på Facebook-siden til Sigerfjord Vel.