- Jeg er veldig opptatt av gamle ting og antikviteter, sier Atle Valland.

Han går i familiens fotspor og har starta butikk i Nyksund, i lokalene til gamle With & Wallann, som var drevet av blant annet to av hans onkler. Det var en kolonialhandel, men Atle selger brukte ting, bøker og antikviteter, samt kaffe, te og vaffler.

Brygga kjøpte han sammen med Asle Johansen, Ssemjon Gerlitz og Carl B. Christiansen tidligere i år. Valland åpna butikken 9. juni i år, etter å ha drømt om en sånn butikk i Nyksund lenge.

- Nyksund har hatt behov for dette. Det er mange restauranter, man kan gå turer eller se konserter, men det har ikke vært noe sånt. Jeg satser på litt spesielle ting, for eksempel Figjo og andre kjente, gamle merker, ikke bare fyllmasse, sier han.

Bokkafé-idé

Det var ei han kjenner som kom med ideen om en bokkafé i Nyksund, og så slo han dette sammen.

- Hun sa hun hadde så mange bøker liggende, og det hadde jo jeg også, sier Atle.

- Vi har blant annet et veldig stort utvalg av nordnorsk- og polarlitteratur, sier han.

Mange av bruktbøkene har han fått fra Øksnes bibliotek, noe har han fra sin egen og andres boksamlinger, og i tillegg fikk han tre paller med bøker fra Kunstnernes hus i Oslo, da de rydda i arkivet.

Bøkene står i klaser rundt omkring i butikke, blant kopper, fat, figurer, leker, redskaper og alle andre slags små og store ting. - Det der er amerikansk sølv, fra Washington mener jeg det var, sier Atle til noen damer som ser på sølvtøy i butikken.

With&Wallann-brygga

- Jeg tror interessen for gamle ting må komme fra før i tiden. I barndommen husker jeg at mange av de voksne var interessert i å samle på ting, sier Atle.

Han er født i Nyksund, men bor i Oslo til vanlig. Nå ser han for seg å sesongpendle for å ha butikken åpen når andre ting i Nyksund vanligvis har mest åpent, om sommeren, i julebordsesongen og i påska.

With & Wallann var en kolonialhandel i Nyksund for mange år siden, drevet av Atles onkler Sverre og Reidar Wallann, samt postkontor som Leif With drev.

- De hadde alt mulig der. Line, parafin, bensin, smøreolje, hva du måtte ønske, sier Atle.

Samme innredning

Onkel Reidar drev butikken, onkel Sverre drev kontoret og Leif drev posten og fiskebruket. I 1967 la de ned drifta, og butikken ble gjort om til Nyksund Handel i tre år. I 1970 var det slutt på den også, og siden da har det ikke vært butikk i With & Wallann-brygga.

- Vi har pussa opp på en enkel måte, og har beholdt det meste av innredning og stil fra den gamle butikken, sier Atle.

Egentlig er han sjømann og jobba lenge som maskinskjef, mange år var han datautvikler, nå er han pensjonist, men med mange jern i ilden. Blant annet har han skrevet boka leier ut leiligheter i Nyksund, og skal også innrede etasjen over butikken i denne brygga til leiligheter.

- Forhåpentligvis blir de solgt til folk som vil bo her, sier Atle, som er en av drivkreftene for aktivitet i og utvikling av dagens Nyksund.

- Væravhengig

Besøket til nå har vært veldig varierende fra dag til dag.

- Noen dager er det nesten ikke en sjel innom, men i dag har det for eksempel vært kjempetravelt. Det er veldig rart!, sier Atle, men tror nok været har noe av skylda for det.

I utgangspunktet hadde Atle tenkt at turistene ble ei stor kjøpegruppe, men det kan se ut til at folk fra området kjøper mer. Det er et tegn på at butikken og bokkafeen vil holde seg godt, tror han.