Einar Eilertsen hos Sortland Auto og Hallgeir Stavøy hos Vesterålen Bil duellerer om tittelen "årets modell" i Vesterålen. Foto: Erik Jenssen

Vel, kanskje toppsjefene hos Nissan, VolksWagen og Toyota har andre indekser å følge med på om dagen. Men det er likevel et uomtvistelig faktum at nybilstatistikken for Vesterålen forhandlerdistrikt utpeker Nissan Qashqai og VW Golf til de to høyest foretrukne valgene når vesterålingene skal ut og handle bil.

Ved utgangen av tredje kvartal var det solgt hele 37 stykker av den japanske bilen med vanskelig navn og 29 av tyskeren vi husker helt tilbake til 1974. På tredjeplass står Toyotas modell Avensis med 27 solgte biler.

De tre modellene øverst på salgsstatistikken utgjør samlet 20 prosent av de 452 personbilene som er levert i distriktet ved utgangen av tredje kvartal.

Selgerne bak suksessen er ikke i tvil om hvorfor statistikken ser ut som den gjør. Begge modellene er biler som har vunnet det brede lag av folket, og har definert hver sin klasse. ”Golf-klassen” er et velkjent begrep, mens ”Crossover” er noe vi har lært oss de siste årene.

Men viktigere enn enkeltmodeller er bransjens totale salg. Og en mye omtalt krise i finansmarkedene er ifølge Hallgeir Stavøy på Vesterålen Bil og Einar Eilertsen på Sortland Auto, så godt som fraværende i det Vesterålske markedet. Samlet har personbilmarkedet økt med 5,9% i forhold til samme tid i fjor.

- Vi opplever et godt trykk i markedet. Det har vært slik i flere år, og vi har egentlig ikke merket så mye til nedgangen i finanskrisa for to år siden. Det viser seg egentlig i krisetider at det som skjer, er at nybilinvesteringene ikke går ned, men at kundene generelt velger trauste merker, biler som holder seg i verdi, sier Einar Eilertsen.

Kollega Hallgeir Stavøy er enig, og peker på at Vesterålen som distrikt ikke er rammet på samme måte som enkelte andre samfunn, der finanskrisen også har skapt jobbkrise.

- Vesterålen er ikke noe typisk industriområde med et ensidig arbeidsmarked som rammes av de krisene vi har sett til nå. Det viktigste for folks fremtidstro og investeringslyst er at de har jobb. Og det har man i Vesterålen, sier Stavøy.

Tema Bil og Motor er et samarbeid med Sortlandsavisa. Har du tips til noe du mener vi burde skrive om? Send epost til erik@vol.no