KULTURMINNE: – Vi har funnet et vabein som er et gammelt fiskeredskap, forklarer arkeolog Keth Lind som skal ta funnet med til Tromsø. (Foto: Mette-H. Berger Amundsen) Foto: Mette Helene Berger-Amundsen

Styreleder Rune Rydningen i Andenes Panorama er lettet og glad over alt nå er i boks for å få bygget 10 utsiktsleiligheter på Værbakken.

Vi treffer ham på Værbakken der Team Toro og Bulldozerlaget er i full gang med å grave ut tomta under overvåking av arkeologene Keth Lind og Anja Roth Niemi fra Tromsø Museum.

– Dette er Norges største fiskeværsgårdshaug. Vi har fulgt med på gravingen på det som skal bli heissjakt, og der det skal legges vannledning. Dette er helt greit ut og vi tror ikke at det vil skape noen problemer for de fredede kulturminnene, sier Lind.

Hun viser hvordan de har avdekket et gammelt brannlag fra husbrannen på 40-tallet. Lenger ned er det rester både fra middelalder og vikingtid.

– Vi har funnet et vabein som er et gammelt fiskeredskap. I tillegg har vi støtt på en gammel kvalknokkel. Dette er i omordnede masser, og vi kommer til å ta det med tilbake til Tromsø og studere det videre der, sier hun.

Rydningen er lettet over at arkeologene ikke har gjort noen funn som har gjort at de har møtet stoppe prosessen.

Den største bøygen

– Den fredede gårdshaugen har vært noe av den største bøygen i dette prosjektet. Vi måtte blant annet forandre på planene om å bygge garasjeanlegg under bakkenivå. I stedet skal første etasje være garasjer, og det er dette vi nå skal støype, fundamentere og ordne i stand før nyttår, sier han.

Bygget produseres av Kodumaja og skal settes opp og monteres i slutten av mars.

I månedsskiftet juni-juli regner Rydningen med at leilighetene er innflyttingsklare.

– Byggesettet er ferdigstilt på forhånd, så vi trenger bare å engasjere lokale bedrifter på rør og elektriske installasjoner. Alt det andre er klart når bygningen settes opp, forklarer Rydningen.

Solgt åtte leiligheter

Andenes Panorama har solgt åtte av ti leiligheter. Det var nok til at selskapet torde satse og sette i gang med byggingen. Leilighetene har en kvadratmeterpris på 36.000 kroner.

Det blir en pris på litt i under kant av tre millioner for de fire minste leilighetene på 82 kvadratmeter, og 3.665.000 kroner for de fire neste på 101 kvadratmeter. Det er også to litt større leiligheter på henholdsvis 120 og 160 kvadratmeter.

– Vi har ei lita og ei stor leilighet igjen å selge. Det er godt å være kommet så langt. Dette har vært et langt lerret å bleike, siden det tok tid før folk turde å binde seg til noe. Skrittet fra å vise interesse til å skrive kontrakt har vært langt, og derfor har det tatt tid, sier Rydningen.

Folk trengte en modningstid på flere år, men nå håper Rydningen at dette vil være starten på noe nytt på Andenes.

– Folk vil ha det enklere, og slippe vedlikehold på hus og alt slikt. Det er den veien utviklingen går alle steder, sier han.

Kjøperne er stort sett godt etablerte folk, men ikke bare pensjonister.