– Dette vil revolusjonere oppsamling av marint avfall, sier daglig leder i LoVeMar, Michal Reinholdtsen.

Selskapet l har oppgradert sin overflatetrål for fjerning av avfall i havet med en ny pumpeløsning. Torsdag 3. november ble en ny versjon av Marine Debris Sweeper (MDS) grundig testet i Sløverfjorden i Hadsel, og resultatene er svært lovende, sier selskapet i en pressemelding.

Totalt tre kubikkmeter plastavfall ble sluppet på havet for å teste systemet. Utrolige 99,8 prosent av avfallet ble fanget opp av trålen. 2,3 prosent ble fanget opp i oppsamlingssekken bak trålen, mens de resterende 97,5 prosent ble pumpet automatisk over i slepefartøyet. De få gjenstandene som unnslapp trålen, ble plukket opp av en følgebåt.

Foto: Bjørn Eide/LoVeMar

– Vi er svært fornøyde med testen som viser at vi har truffet godt med utviklingen av systemet. Det nye pumpesystemet gjør det mulig å samle opp store mengder flytende avfall uten å stadig måtte skifte oppsamlingspose. MDS er derfor blitt mer effektiv og sikrere å bruke, sier Reinholdtsen.

Neste vår skal MDS testes i Indonesia og målet er at det nye systemet skal være klart for salg innen utgangen av 2023, sier selskapet.