Sist uke meldte en kvinne at hun hadde sett en bjørn på Hinnøya på Innlandet i Hadsel. Hun skal ha  blitt svært overrasket da hun hadde møtt på bjørnen da hun var på blåbærtur.

Sendte ut folk

Charles Johannessen i Hadsel kommune ble ringt opp i forbindelse med hendelsen .Han understreker at det er fylkesmannen som i hovedsak har ansvar for slike saker, men kommunen har likevel tatt noen grep for å komme til bunns i saken.

–Vi fikk noen folk til å dra ut i terrenget der bjørnen skal ha blitt observert lørdag. De fant ekskrementer som vi skal sende til analyse for å få konstatert om det var en bjørn i området, sier Johannessen.

Det ble ikke funnet sportegn på stedet.

Hasteanalyse

Øyvind Skogstad, Fylkesmannen i Nordland, sier at avføringen skal testes raskt.

- Vi får hastebehandlet DNA-analyse av skittprøven og får trolig svar i slutten av neste uke, sier Skogstad.

- Hvorfor hastebehandle analysen?

- Det er såpass spesielt med bjørnemelding i Vesterålen at vi prioriterer å få best mulig kunnskap raskt.

Med DNA-analyse får de svar på om det er en bjørn, men også kjønn og alder. Det var Stig Johnsen, Stian Pedersen og Odd Martin Olsen som tok på seg oppgaven for å utforske terrenget. Mannfolka tok med seg avføringen og tok bilder.

- Jeg så bildene, og det var vanskelig å konkludere om det var bjørneskitt, sier Skogstad.

– Hva skjer dersom det er en bjørn i området?

– Da vil vi sende en liten henvendelse til dem med dyr i området ettersom det da er oppdager noe unormalt på stedet, sier Johannessen.

En bjørn kan finne på å ta livet av sauer om de vil, men det finnes nok blåbær i området til å mette en bjørn, sier han.

Skogstad understreker at folk ikke behøver å være bekymret.

- Dersom det er en bjørn i skogen, og så lenge den er frisk, så er det ufarlig å få tur i skolen. Det er ingen grunn til å ikke gå tur, fiske og plukke bær - det viser all kunnskap om skandinavisk bjørn.

En ungbjørn

– Vi tror at det kan være en ungbjørn som er ute å streifer, som kanskje er blitt jaget bort hit. Det er det samme som da man så elg på Hadseløya for noen år siden. Det er alltid en første observasjon, så henvendelser må vi ta på alvor.

– Tror du bjørnebestanden kan øke sånn som skjedde med elgbestanden her?

– Det ser jeg ikke for meg. Særlig når rovdyr ikke skal være her.

100 år side sist

– Jeg blir ikke overrasket om det er en bjørn der. Det er ikke mer enn nesten 100 år siden sist det ble sett en bjørn her. Den ble skutt.

Johannessen sier at det i regionen ikke skal være rovdyr som bjørn og gaupe.

– Det er på grunn av dyr i marka som skal vernes. Det betyr ikke at man kan skyte bjørnen utenfor jaktsesongen, men man trenger ikke å ta hensyn til kvote.

Sesongen for jakt på bjørn startet 1. september.