– Vi har et klima som gjør at gummien i vindusviskerne blir satt på harde prøver. Streng kulde, sterkt solskinn, salt og spylervæske tærer på gummien, sier daglig leder Tommy Fredriksen i Biltema.

40 prosent av norske bilister følger bilekspertenes og forsikringsselskapenes råd om å skifte vindusviskere hvert år, viser en spørreundersøkelse YouGov har gjort for Biltema.

27 prosent skifter annethvert år, mens 16 prosent bytter sjeldnere. Ytterligere 17 prosent svarer at de ikke vet.

– Med et konstant lag av asfaltfilm og veisalt på frontruta, kan kjøring på mørke høstveier bli direkte trafikkfarlig. Lys fra motgående trafikk er med på å gjøre trafikkbildet uklart og avstandsbedømmelsen dårligere, sier Fredriksen.

Bilister i Trøndelag og Nord-Norge bytter hyppigst, mens bilister i Oslo og Akershus venter lengst.

Slites av sol

Det er ikke bare skitt og vindusvisking som tærer på gummien i viskerbladene.

– Sol, varme og kjemikalier har faktisk større innvirkning på levetiden enn selve bruken. Derfor slites de selv om bilen står parkert store deler av uka, sier Biltema-sjefen.

Det betyr ikke at du ikke kan påvirke holdbarheten.

– Akkurat som for resten av bilen, vil hyppig vask øke levetiden til vindusviskerne også.

Du bør ikke la viskerne sveipe over en tørr rute, bruk vindusspylervæske først. Et par runder over en tilfrosset rute, er enda verre enn over en tørr.

Hvordan finne riktig

Du trenger ikke nødvendigvis se etter vindusviskere til mange hundrelapper når du skal bytte. Testfakta i Sverige publiserte en test nå i oktober der de billigste kom best ut: http://www.testfakta.se/incoming/article46041.ece/BINARY/torkarblad2011.pdf

Men det er mange typer viskere i butikkhylla, og det gjelder å finne den rette.

– Ta med de gamle viskerne dine inn i butikken, og så sammenligner du de med de nye i hylla. Sjekk at både lengde og innfesting stemmer, sier Fredriksen.

Både butikker og bensinstasjoner har som regel en liste over hvilke viskere som passer til din bil.