VOL har de siste ukenepresentert alle de 17 valglistene i Nordland. På siste dag presenterer vi i dagSV.

Denne SV-politikeren risikerer å bli historisk, skrev NRKNordland for noen dager siden. Saken handlet om Nordland SVs førstekandidatMarius Jøsevold, og om hvordan han kunne gå inn i historien med negativ fortegn:

For første gang på lenge risikerer SV å forbli utenstortingsrepresentant fra Nordland. Selvsagt skyldes det delvis at Nordland harmistet tre av sine 12 mandater - i år skal vi bare fordele 9 mandater.

Men SV har også steg for steg stupt i Nordland: Fra 14,1prosent i 2001 til 11,2 prosent i 2005, og 7,7 prosent i 2009. I høst vaker SVrundt 5 prosent på meningsmålingene i Nordland.

- Det er jo faktisk et historisk skille som er i ferd med å åpenbareseg. Nordland og Oslo har vært kjernefylkene for SV og begge fylkene har værtrepresentert på tinget helt siden 1973, sier SVs «Grand old man» Stein Ørnhøitil NRK Nordland.

- Er fortsatt positiv

Årets SV-liste i Nordland preges av ferske navn. Geir-KetilHansen gir seg i rikspolitikken, Åsa Elvik ga seg for fire år siden. På toppfinner vi helgelendingen Marius Jøsevold. På 3. plass står Lødingens KurtOlsen. Mens 19-åringen Heidi-Anett Nilsen fra Strønstad og Hadsel står på 4.plass.

VOL møtte henne på telefon mandag ettermiddag - og hun varute i viktig ærend:

- Nå er jeg faktisk på vei for å stemme på Strønstad skole,forteller hun muntert.

Og om meningsmålingene både nasjonalt og i Nordland erheller dårlige, er optimismen fortsatt til stede. Selv om forventningene errealistiske.

- Det er litt vanskelig å si. Det er jo masse spenning nåfor hva som kommer til å skje. Med de siste meningsmålingene ser det mørkt ut,men jeg er fortsatt positiv. Gode målinger er ikke det samme som å vinnevalget, og motsatt. Det blir spennende å se hva folket vil på valgdagen, sierførstegangsvelger og ungdomspolitiker Nilsen.

- Viktig med SV

Heidi-Anett bruker de siste timene før valget er klart på åunderstreke hvor viktig hun mener det er med en SV-stemme fra Nordland påStortinget:

- Det er veldig, veldig viktig med en SV-nordlending påtinget. Vi må ha en som ser Nord-Norge, som vil utvikle landsdelen, utenoljeboring, sier Nilsen.

Mens Ap, Høyre og Frp trolig fordeler de sjudistriktsmandatene seg i mellom, er det trolig V, Sp og SV som må kjempe om detåttende - mens det niende utjevningsmandatet blir vanskeligere å forutse.

Og det er ikke bare-bare å kjempe mot regjeringspartneren omrepresentasjon. Særlig når man kjemper mot sin egen familie.

- Lillesøsteren min (Aina) er jo Sp. Og pappa er Ap. Så vihar en del diskusjoner i familien..., bekrefter Nilsen.

Kommer hjem igjen

Dersom SV faller ut av Nordlandsbenken på Stortinget i dag,kan det bli en vanskelig tid fram mot neste valg. Men ungdomspolitikeren fraStrønstad tror ikke SVs liv i nord er over av den grunn.

- Hvis det nå blir en borgerlig regjering, så blir det en stor forandring. Det kan jo føre til at folk vil ha en ny forandring neste gang,svarer hun.

- Men sånn i siste liten - hva er ditt beste argument for åfå folk til å stemme SV "likevel"?

- Hvis du er opptatt av rettferdighet, frihet for å være dendu er, like muligheter - og av miljø - så er SV ditt parti. Og det er viktig åha en SV-er som sier ja til Nord-Norge på Stortinget, sier Heidi-Anett Nilsen.

Uansett hvordan det går med valget, skal ikke SV-ungdomNilsen følge de neste fire årene veldig tett. Allerede i morgen flytter hun tilLondon for tre år der, og studier innenfor helse og ernæring.

Men engasjementet blir ikke borte, forsikrer hun.

- Og du kommer hjem igjen før neste valg...?

- Ja, vi snakket faktisk om det i går. Jeg er tilbake til Stortingsvalgeti 2017!, slår hun fast.

Sosialistisk Venstreparti, Nordland

1. Marius Meisfjord Jøsevold (1975), Nesna

2. Astrid Tove Olsen (1960), Bodø

3. Kurt Leonhard Olsen (1951), Lødingen

4. Heidi-Anett Nilsen (1994), Hadsel

5. Hilde Birgitte Rønningsen (1973, Rana

6. Kjell Hedgard Hugaas (1978), Leirfjord

7. Mona Fagerås (1972), Vestvågøy

8. Stian Skaalbones (1986), Oslo

9. Hilde Skogsholm (1961), Narvik

10. Reidar Ryssdal (1963), Rana

11. Tine Olsen (1968), Sortland

12. Abbas Strømmen-Bakthiar (1958), Bodø

13. Monica Siv Sundsfjord (1960), Saltdal

14. Christian Torseth (1970), Vefsn (fra Sortland)

15. Per-Anton Nesjan (1957), Vega