I forrige formannskap i Øksnes fremmet opposisjonen forslag som innebar at den lenge etterlengtede bygging av brannstasjon ble satt på vent. Opposisjonen ville ha mer informasjon før de bevilget millioner til prosjektet.

I fellesforslaget fra de fire partiene (H, Krf, TVØ og SV) stod det blant annet:

"Innen hovedansvarsområde tekniske saker signaliseres det kapasitetsutfordringer, at viktig planarbeid er forsinket, og at det er utfordrende å få tilsatt ny saksbehandler. Av denne grunn vurderes konsekvenser av å utsette investering i ny brannstasjon, og redegjørelsen forelegges kommunestyret i egen sak."

Forslaget ble naturlig nok banket igjennom av partiene med flertall. Det reagerte blant annet de hovedtillitsvalgte i Øksnes brann- og redningsvesen sterkt på.

Les deres reaksjon her!

I ukene som har gått siden vedtaket i formannskapet har brannvesenet jobbet godt, for i gårsdagens kommunestyre ble vedtaket reversert.

- Overveldet

- Vi er veldig glad for det. Det er det vi håpte skulle bli resultatet. Vi er overveldet over å ha blitt møtt med stor forståelse av politikerne i kommunestyret. Vi har hatt samtaler med ordfører og gruppeledere, vi har hatt omvisning i brannstasjonen og har blitt møtt med stor forståelse. Det gjenspeiler seg i vedtaket og vi er selvsagt strålende fornøyd, sier hovedtillitsvalgt i brannkorpset Bengt Stian Nilsen til Vesterålen Online.

Les VOLs rapport fra gårsdagens kommunestyre her!

- Hva betyr dette for brannvesenet og sikkerheten til befolkningen i Øksnes?

- På sikt kan folk føle seg enda tryggere. Med litt flaks har vi en ny stasjon om et år eller to. Det er det vi er veldig fornøyd med, sier Nilsen til VOL.

- Vil bli kikket i kortene

Ordfører i Øksnes Jørn Martinussen forteller til VOL at det overhodet ikke er utfordrende å reversere sine egne forslag til vedtak når man blir møtt med slik saklig informasjon som det de tillitsvalgte i brannvesenet har presentert for politikerne siden formannskapet.

- Vi bestreber oss å få til en reell behandling av budsjettet i formannskapet. Det vil si at den beboerne i kommunen skal få se på behandlingen og gi oss tilbakemelding av det de mener er utilstrekkelige forslag. I dette tilfellet fikk vi tilbakemelding av de tillitsvalgte og jeg må berømme den ryddighet og måte de har argumentert for sin sak, sier Jørn Martinussen.

Han legger til at det viktige for ham som ordfører er at øksnesværingene kikker politikerne i kortene og gir konstruktive tilbakemeldinger på hva som er bra og hva som er utilstrekkelig.

Stille i dørene

- Den ryddighet og grundighet brannkorpset har gått frem på for å vise oss forholdene i dagens brannstasjon har vært veldig bra. De har forholdt seg lavt i terrenget tidligere for de har følt seg trygg på at politikerne ville prioritere dette. Og det skal jo ikke være slik at man blir oversett fordi man går stille i dørene, sier ordføreren.

Årsaken til at posisjonen ville ha en nærmere utredning av ny brannstasjon er ifølge ordføreren at den tidligere bare har vært presentert i to avsnitt i budsjettet.

- Vi følte at den gode begrunnelsen for hvorfor vi skulle bevilge mange millioner kroner til dette mangler og derfor ville vi ha en bredere informasjon å støtte oss på. Det er årsaken til forslaget vi fremmet i formannskapet. Brannvesenets tillitsvalgte har vært på mitt kontor og de har snakket med andre politikere og vist dem rundt i brannstasjonen og forklart hva som er utfordrende med dagens situasjon og hva som må gjøres. Da er det lett å reversere vedtaket og det gjør vi med glede, avslutter ordfører Jørn Martinussen.