– Vi ser ofte at folk plasserer varseltrekanten på taket av bilen, og det kan være livsfarlig, sier informasjonsansvarlig Irene Røsholt i Falck.

Ifølge vegtrafikkloven skal varseltrekanten plasseres minst 150 meter fra kjøretøyet. Det gjelder på alle veier som er åpne for alminnelig ferdsel.

Likevel er det de færreste av oss som setter trekanten langt nok unna bilen, og mange dropper den helt, ifølge Falck.

– Våre redningsmenn opplever både alvorlige ulykker og mange nestenulykker som følge av at varseltrekanten ikke står der den skal. Overraskende nok er folk like dårlige til å sette opp trekanten om det er mørkt eller lyst, sier Røsholt.

Mangler kunnskap

Statens vegvesen tror ikke norske bilister har dårlige holdninger, men at det skorter på kunnskapen.

– Folk har nok de beste intensjoner når de setter trekanten på taket, og de tror kanskje det er greit siden de har sett andre gjøre det samme. Men det har så godt som ingen hensikt når bilister ser den parkerte bilen og advarselen samtidig, sier seniorrådgiver Torbjørn Tronsmoen i seksjon for trafikantadferd i Statens vegvesen.

Han mener folk som har stoppet langs veien ikke forstår hvor fort trafikken beveger seg, og hvor dårlig man synes når man står i mørket langs veien.

– Setter du opp varseltrekanten de anbefalte 150 meterne unna, gir du andre bilister syv sekunder på å reagere hvis de kjører i 80 km/t. Disse sekundene kan være avgjørende for om de rekker å bremse ned eller svinge unna i tide, sier Tronsmoen.

Dårligst på småveier

Folk er minst flinke til å sette opp varseltrekant når de får stopp på småveier. Men ifølge Falck er det nesten farligere der enn på en motorvei.

– Landeveier er ofte smale, svingete og har dårlig belysning. Dessuten har bilister som kjører daglig på småveier en tendens til å kjøre fort og uforsiktig. Det betyr at det er ekstra viktig å sette ut varseltrekanten hvis du kjører på en mindre vei, spesielt nå i høstmørket, sier redningsmann Glenn Nicolaysen i Falck Moss.

Når han blir oppringt av bilførere som trenger hjelp, minner han dem om hvor varseltrekanten skal plasseres.

– Er man nødt til å stanse langs veien, bør bilen settes så langt ut på veiskulderen som mulig. Husk å ta på refleksvest før du går ut av bilen. Når varseltrekanten er plassert langt nok unna bilen, bør du holde deg i grøfta eller på andre siden av autovernet mens du venter på hjelp. Ikke sitt i bilen, selv om det er kaldt ute, sier han.