En sortlandsmann ble hardt skadd da han fikk foten nærmest klemt av i en bildør for to år siden. En annen vesterålsmann står tiltalt for legemsbeskadigelse utført med særlig farlig redskap på en smertefull måte, med en strafferamme på over seks år.

Les også: Erkjenner ikke straffeskyld

Torsdag forklarte fornærmede seg i retten, på det som var dag 1 av 2 i retten.

Ifølge fornærmede skulle han til Myre for å hente en bil, sammen med kamerater på kvelden 27. februar 2015. I Øksnes henter han en venninne, kjører tilbake via Alsvåg og Lifjorden, og møter tiltalte ved Toftenes, ifølge fornærmedes forklaring.

– Jeg ser at tiltalte tar igjen oss, han kjører fort og aggressivt. Jeg slipper han deretter forbi, ringer en kamerat og sier jeg er bekymret for hans oppførsel, forklarer fornærmede i retten.

Les også tiltaltes forklaring: - Det var han som forsøkte å kjøre på meg

- Intens smerte

Ifølge fornærmedes forklaring i retten lå han 100-200 meter bak tiltalte over Frøskeland. Han skal deretter ha svingt av på en avkjørsel på sortlandssida av Frøskelandsfjellet. Da har tiltalte, ifølge forklaringen, allerede forsvunnet rundt svingen.

– Jeg ser så billyset, han kommer kjørende tilbake, fra Sortland og inn på busslomma vi står på. Det er akkurat som om bilen akselererer når han kjører inn på avkjørsla, og jeg rekker så vidt å hive meg inn mot bilen. Bilen hans kjører da inn i sida på min bil, og jeg blir klemt i døra. Jeg merket ikke først hva som skjedde, men røvde å reise meg og kollapset. Etter hvert kjente jeg en intens smerte. Jeg prøver deretter å presse hendene mine rundt foten for å stoppe blødninga.

Les også: Ventetiden har vært en kjempebelastning (saken er for våre abonnenter)

Vennene til fornærmede fikk tilkalt ambulanse, og en kamerat får i mellomtiden brukt et belte for å stramme rundt foten, for å hindre blødninga. Deretter ble fornærmede fraktet til sykehus med ambulansehelikopter.

– Jeg husker ikke så mye etter det, sier fornærmede.

Uten førerkort

Tiltalte sitter rolig i retten og ser ned i bordet mens fornærmede forklarer seg. De to partene har kjent hverandre siden midten av tenårene.

Det skal ha vært noen episoder mellom fornærmede og tiltalte i forkant av hendelsen på Frøskelandsfjellet. Ifølge fornærmedes forklaringer i retten hadde de slåss noen dager tidligere.

Under forsvarers utspørring av fornærmede kommer det frem at fornærmede hadde ringt kameraten for å bytte sjåfør i bilen, da fornærmede kjørte uten gyldig førerkort, og var redd for at tiltalte skulle ringe politiet for å tipse om dette.

– Men jeg skjønner ikke hva dette har med saken å gjøre, sier fornærmede.

– Var du ruset? spør forsvarer Ulrik Sverdrup-Thygeson.

– Nei. Jeg hadde drevet med rus noen uker tidligere, men hadde sluttet på dette tidspunktet, forklarer fornærmede.

Han forklarte videre at han og tiltalte kjenner hverandre «gjennom rus», og at fornærmede siden den gang har gått til jevnlige møter med rusomsorgen i kommunen.