Ved kommunevalget for snart to år siden, fikk Andøy Høyre ni representanter i kommunestyret. Nå er det bare sju igjen.

Tidligere har Leif A. Iversen meldt seg ut av partiet. Han var ordfører i Andøy i 16 år, men står nå uten partitilknytninger. Årsaken er nedleggelsen av Andøya flystasjon.

–  Etter 53 år som Høyre-medlem, 16 år som ordfører, 4 år som varaordfører, så har jeg bestemt meg for å melde meg ut av partiet Høyre. Det vil jeg meddele kommunestyret her og nå, sa Iversen til kommunestyret i juni i fjor.

Da hadde regjeringen akkurat lagt fram forslaget om å legge ned Andøya flystasjon.

Høyre-ordfører i 16 år Iversen melder seg ut av Høyre Leif A. Iversen har vært medlem av Høyre i en mannsalder. Han var ordfører i Andøy i 16 år. Etter regjeringens forslag om å legge ned Andøya flystasjon, melder han seg ut av partiet. – Ikke tillit

Når kommunestyret samles førstkommende mandag, er Høyres gruppe redusert til sju medlemmer. Odd Arne Andreassen har nå meldt seg ut av Høyre.

– Dette har ingen ting med lokale saker å gjøre. Vi skal fortsatt samarbeide lokalt som før. Jeg har ikke tillit til det sentrale partiapparatet i Høyre, sier Andreassen.

– Vil bidra

I motsetning til Iversen, har han tatt steget over i et annet parti.

– Å stå uten parti var et alterantiv, men jeg har lyst til å bidra. Derfor meldte jeg meg inn i Senterpartiet, sier Andrassen.

Fortsatt borgerlig flertall

De to utmeldelsene fra Høyre gjør ingen ting med maktbalansen i Andøy. Begge de to representante vil fortsatt være en del av det borgerlige flertallet i Andøy. Men Senterpartiet øker nå sin kommunestyregruppe fra to til tre representanter.

– Det er helt greit at vi blir tre. Andreassen vil fortsatt være en del av flertallet i Andøy. Når kommunestyret møtes mandag, vil ordføreren redegjøre for reglene ved partibytte, sier Knut Nordmo i Andøy Senterparti.

– Reglene tilsier at dersom Andreassen melder forfall, skal vararepresentant hentes fra Høyre liste, og ikke Senterpartiets liste. Det samme gjelder for Iversen, sier Solsvik.

Y ngve Laukslett i Andøy Høyre har fått nok nok: Trekker seg som høyreleder i protest Yngve Laukslett føler seg sviktet av partiet etter avgjørelsen om å legge ned Andøya flystasjon. Nå har han fått nok Leder tar ikke gjenvalg

Det er fra før kjent at Yngve Laukslett ikke tar gjenvalg som partileder i Andøy Høyre. Til NRK Nordland sa Laukslett at han også vurderer å melde seg ut av partiet,

– Vi har blitt møtt med mangel på forståelse og den interne dialogen i partiet har vært veldig uheldig. Vi har forsøkt å formidle et budskap, men vi blir ikke hørt i særlig grad, sa Laukslett til NRK Nordland.

Andøy Høyre skal etter planen ha årsmøte 28. mai.

VOL har bedt om en kommentar til saken fra Høyre sentralt. Så langt har vi ikke fått det.