I Jeløya-plattformen heter det at regjeringen vil «utvide alkohollovens ytre rammer for kommunal salgsbevilling av alkohol til klokken 21 på hverdager og lørdager».

Samtidig vil de også endre alkoholloven slik at åpningstidene i Vinmonopolets butikker kan følge kommunalt fastsatte tider for alkohol. Det innebærer i så fall at polet kan være åpent lenger.

Statsminister Erna Solberg (H) advarte under presseseansen på Hotel Jeløy Radio om at dette ville være lite populært i KrF, og det viste seg raskt at Høyre-lederen fikk rett.

– Dette vil vi ikke støtte, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til VG.

– Fint at kommunene får bestemme selv

Det blir opp til kommunene selv å velge om man ønsker utvidet åpningstid for alkoholsalg. En runde blant kommunene i Vesterålen viser at endringen blir positivt mottatt.

Ordfører i Bø, Sture Pedersen (H/Ap) skulle gjerne sett lengre åpningstider for kommunens Vinmonopol.

– Vi har det nyeste polet i Bø, og det ikke vi som bestemmer over åpningstidene der. I dag har polet åpent på torsdag, fredag og lørdag. Hvis kommunen kunne bestemt så ville vi gjerne hatt det åpent flere dager i uka, og med åpningstider som starter litt tidligere, sier han.

Pedersen poengterer at det er opp til kommunestyret å avgjøre, men at han ikke umiddelbart ser behovet for åpningstid til klokken 21 om kvelden for Vinmonopolet. Men mer åpningstider innenfor normale rammer, vil bli godt mottatt i Bø.

– Jeg synes i alle fall at det er positivt at kommunene får ta et valg, sier Bø-ordføreren.

Har fulgt maksrammen

– Når det gjelder åpningstiden for salg av øl så har vi fulgt maksrammen tidligere. Selvsagt er det kommunestyret som må ta avgjørelsen der, sier Pedersen.

– Blant butikkene i Bø er det en del som har åpent til ni om kvelden, og det er nok vanskelig for dem å forsvare å slutte å selge noen varegrupper, så personlig er jeg nok der at jeg synes det er helt greit å selge til klokken ni, sier han.

Også på lørdager synes han det er enklest at butikker får selge med utvidet tid.

– At butikkene får selge øl så lenge de har åpningstid, synes jeg er greit også for lørdager når det gjelder kategorien øl, sier han.

– Tar diskusjonen i kommunestyret

I Øksnes har ordfører Karianne Bråthen (Ap) foreløpig ikke hatt tid til å reflektere over endringen.

– Jeg går ut i fra at når det er kommunen selv som bestemmer, må det bli en sak til kommunestyret, som må ta den avgjørelsen. Kommunestyret må ta stilling til dette, om vi skal utvide åpningstidene eller ikke, sier Bråthen.

I dag er det salg av øl i butikk til klokken 20 i Øksnes på hverdager, og til 18 på lørdager.

– Nå er dette et forslag fra regjeringen, som må behandles av Stortinget. Vi må ta denne diskusjonen i kommunestyret, sier ordfører i Hadsel, Siv Dagny Aasvik (Ap).

– Diskusjonen kan tas i forbindelse med ruspolitisk handlingsplan, når vi skal behandle den, sier Aasvik.

Sortland-ordfører Tove Mette Bjørkmo (Ap) sier de utvidete åpningstidene først må vedtas på Stortinget, før man kan ta stilling til saken.

– Dette er noe som kommunestyret må få være med og avgjøre, det kan ikke jeg ha noen mening om i første omgang, sier hun.