Førjulstid og messingklang er en sterk assosiasjon, og tradisjonen tro inviterte Alsvåg Brass Band til adventskonsert i Alsvåg kirke lørdag kveld. Korpset hadde satt sammen et fint repertoar som spente fra tradisjonell julemusikk til litt mer moderne arrangementer, under ledelse av dirigent Ketil Vangen.

Det har blitt en tradisjon at korpset inviterer lokale gjester til å bidra, og også denne gangen er ble det opplyst at de stolt kunne presentere noe av det det ypperste og mest aktuelle av det som rører seg på kulturfronten i regionen.

Konserten startet med en feiende flott "Adeste Fidelis" av Alsvåg Brass Band før de gikk over på den noe roligere "Den fyrste song". Deretter steg bygdas ferskeste dikter Henrik Rødsand inn i manesjen. Han leste Helge Stangnes sitt dikt "Vise ved vintersolkverv" med stor innlevelse.

Så fikk brassbandet og solist Sofie Hansen vise hva de kunne med julesangen O Helga Natt. Kjempefint!

Så var det klart for Nina Sandtrøen med band. En mektig "Advent i nord" før hun viste at hun også kunne synge lavmelt og rolig med visen "Te ei lita grein i vinterskogen". Helge Stangnes kom igjen i fukus når Sandtrøen på mektig nord-norsk vis formidlet "Lys langs en fjord".

Haldis Moren Vesås er en inspirasjonskilde for Henrik Rødsand og han leste derfor "Å være i livet" av den kjente dikteren.

Og så var det familien Ørnes sin tur. De har nylig gitt ut juleplaten "Det è jul" som inneholder 11 sanger skrevet av Rune Ørnes. Familien fra Alsvåg startet med "Stallen der Jesus lå" hvor Teodor på seks år imponerte med stor ro og kald fremførelse foran en nesten fullsatt kirke. Rune Ørnes informerte i forkant at sangen var skrevet på akkordene til "Skomaker Andersen".

- Den neste låten har playback og jeg er egentlig imot det, men vi må ha med litt strykere og slikt, så det får bli sånn, sa Rune Ørnes og lot familien stemme i på "Ære være Gud". Og uten forkleinelse til de andre så virket applausen fra publikum større etter disse to fremførelsene. Det kan kanskje ha noe med at storsjarmøren Teodor ble så varm i dressen etterhvert at han ikke ville stå å se på når storesøstrene sang i hver sin mikrofon. Han stilte seg derfor tett inntil sin minste storesøster Marie og sang med for full hals.

Alsvåg Brass Band viste så at de beherkser flere sjangre og spilte opp en feiende flott "Joy to the world".

Og så kom kanskje det som var høydepunktet i konserten. Rune Ørnes sin vakre "Juletid i Alsvåg" med fullt brassorkester i bakgrunnen. Kveldens konfransier Hilde Tang Wa Tendeland sa i forkant at dette burde bli en juletradisjon og det var det nok flere av publikum som var enig i etter fremførelsen.

Så fikk Nina Sandtrøen synge "Lysfest" og "Et lys imot mørketida" og hensatte publikum til skikkelig nordnorsk julestemning.

Hele Nord-Norges julesalme måtte selvsagt med og her fikk publikum være med på siste verset. Før Henrik Rødsand endelig skulle leste sitt kjære dikt "Til bygda".

- Dette diktet oppsummerer kanskje den følelsen man sitter igjen med etter en slik kulturdugnad, sa Rødsand og rettet en hjertevarm takk til bygda si gjennom et flott dikt som bærer tittlen på hans ferske diktbok.

Til slutt var det arrangørbandet som feiende og flott avsluttet med "A feel for christmas", "Gammel Maria vise" og "Deilig er jorden".

I overkant av en time føltes aldeles for kort. Julestemning og julemagi kan vi ikke få nok av.