Et ektepar fra Sortland var ute på byen forrige helg, blantannet for å feire bryllupsdag. Etter en tur til Bø, var de tilbake på Sortlandutpå kvelden.

Men det som egentlig var en hyggelig tur, endte i stedet somet mareritt, med stikkordene gratis drink og metamfetamin.

Paret forteller sin historie til VOL, primært for å advareandre mot å ta i mot drinker fra fremmede.

Ble plutselig dårlig

- På Sortland møtte vi noen bekjente, og gikk til en annenuteplass. Det var i utgangspunktet en rolig fredag med drikke i moderatemengder, forteller paret.

Men litt utpå kvelden ble kvinnen i slutten av 30-åra akuttberuset, full og dårlig, tilsynelatende.

- Hun ble dårlig, og vi forlot uteplassen. Fikk en voldsomoppkast og blackout i flere timer, før hun kom seg litt, forteller mannen.

Neste dag gikk formen opp og ned, og kvinnen ble gradvisdårligere. Mot kvelden svimte hun av og slo hodet, før hun kom til seg selv ogba mannen ringe 113.

- På vei mot sykehuset fikk hun skjelvinger, indrebrenninger, følelse av frysninger, kvalme, og tildels besvimelse, fortellermannen.

Trodde på infeksjon

Fremme på sykehuset ble kvinnen lagt på isolatmed mistanke om mage-tarm infeksjon/matforgifting.Etter noe beroligende, mat, drikke og bedring, ble hun sendt hjem sent lørdagkveld.

Men da viste det seg også at det ikke var noen infeksjon:Ifølge paret viste urinprøven da utslag på metamfetamin.

De resonnerte seg fram til, blant annet i samtale medansatte på utestedet, at kvinnen måtte ha fått i seg stoffet gjennom en påspandertdrink.

- Utestedet bekreftet at hun var i fin form da vi kom, ogplutselig endret atferd, sier paret.

- Vi vet at hun hadde fått spandert en drink som hun takketja til, og tenkte at det var en gest under feiring av bryllupsdag. Dette varfra en ukjent person som vi ikke vet hvem, forteller mannen.

Advarer mot å ta i mot

Nå er kvinnen klar i sin melding:

- Vi ønsker på det sterkeste å advare alle, spesielt jenterog kvinner i alle aldre, om å ta mot drinker fra fremmede, sier hun.

Metamfetamin er en modifisert - og farligere - versjon avamfetamin. Det skal blant annet gi økt oppstemthet, økt sexlyst oglikegyldighet, og er et kjent stoff fra overgrepssaker.

Kvinnen forteller at hun har diskutert dette med venninner,og resultatet av det bekrefter at en advarsel kan være nødvendig:

- Et fåtall av dem sier nei til å ta i mot en drink. Fordiman føler seg trygg på «lille Sortland», sier hun.

- Nå priser jeg meg lykkelig fordi jeg var ute med min mann.Og nå er formen bra - etter et par dagers hvile og sammen med familien,forteller kvinnen.

Dialog med politiet

Paret forteller at de har vært i dialog med politiet, mensaken er foreløpig ikke anmeldt.

I dialog med politi, utestedet og andre vil de nå vurderevidere fremgangsmåte, og tar gjerne i mot tips. Beskjeden er uansettkrystallklar:

- Vi vil ikke ha den her «driten» på Sortland!, sier paret.

- Ikke ta i mot drinker fra andre

Om problemet er narkotika,piller eller bakterier: Pass på hva du drikker, råder politiet.

Fungerende lensmann Geir Bendiksen ved Sortlandlensmannskontor bekrefter at politiet har vært i dialog med paret som VOLpresenterer historien til - om hvordan kvinnen på byen fikk en drink som skalha inneholdt metamfetamin.

- Politiet har så langt ikke fått bekreftet at dette ermetamfetamin, og det er lite vi kan gjøre uten konkrete navn eller merinformasjon. Men vi tar dette til etteretning, er orientert og har det i vårt system,sier Bendiksen.

- Og dette var en seriøs, voksen dame vi regner medforteller en korrekt versjon av det som skjedde. Vi har ingen grunn til å tronoe annet, legger han til.

- Alvorlig

- Dersom det nå skulle være metamfetamin i omløp på dennemåten, hva tenker politiet om det?

- All bruk av narkotika synes vi ikke er bra å ha isystemet. Vi skal ivareta samfunnets interesser og beskytte enhver borger. Allebrudd på loven er vi bekymret for, og dette er ei straffbar handling. Og hvisdet er snakk om å påføre narkotika på en uskyldig tredjeperson, blir det endamer alvorlig, sier fungerende lensmann Bendiksen.

- Har man vært borti dette tidligere?

- Lignende episoder var oppe for et par år siden med pillerog drinker, men det falt bort den gang og problemet ble borte av seg selv. Vihåper selvsagt at dette ikke er noe som vil komme tilbake.

- Pass på drinken

På generelt grunnlag anbefaler Bendiksen folk i festlig lagpå byen om å passe godt på hva de drikker.

- Et godt råd er at man vet aldri hva man møter i verden -av baselusker, viruser, eller verre ting. I det hele tatt å drikke samme flaskeog glass, eller ta i mot drinker fra andre, bør man ikke gjøre. Og pass på ditteget glass. Ta med drinken når du danser, eller drikk den opp, anbefaler han.

- Gjelder det spesielt unge kvinner?

- Nå vil ikke vi diskrminere unge kvinner - alle bør la være åta i mot drinker fra fremmede. Og menn blir selvsagt like påvirket av slikestoffer som kvinner.