VOL skrev onsdag om underslagsdommen mot en tidligere ansatt i Hadsel kommune. Mannen i 50-årene er i Vesterålen tingrett dømt til fengsel for grovt underslag, etter at han over en seksårsperiode skal ha underslått 1,9 millioner kroner fra kommunen.

Som følge av at rettsaken ble ført som en tilståelsessak har Hadsel kommune, som den fornærmede part, vært avskåret fra å være part i rettsaken.

Ordfører i Hadsel, Kjell Børge Freiberg, sier i en pressemelding onsdag at han reagerer svært sterkt på dommen.

- Høyere beløp

Den tidligere kommunalt ansatte mannen ble i tingretten dømt til å betale tilbake Hadsel kommune 1.963.153 kroner i erstatning. Freiberg mener dette beløpet burde vært høyere.

- Hadsel kommune har oversendt materiale på et betydelig høyere beløp til politiet som vi mener det foreligger skjellig grunn til å anta er underslått fra kommunen. I denne sammenhengen kan det vises til at Hadsel kommune gikk til tingretten, da saken ble avdekket gjennom kommunens internkontroll, der retten ga Hadsel kommune arrest i formuesgjenstander til tiltalte på 3 millioner kroner. Dette som følge av at Vesterålen tingrett la til grunn at det var sannsynliggjort at et slikt beløp kunne være underslått, skriver Freiberg i pressemeldingen.

- Rettsløst

I dommen fra tingretten skrives det at den underslagsdømte mannen har vurdert risikoen for å bli oppdaget som begrenset, på grunn av manglende kontrollrutiner i Hadsel kommune.

- Verken politi, påtalemyndighet, eller Vesterålen tingrett har vært i kontakt med kommunen der kommunens kontrollrutiner har vært underlagt vurdering, påpeker Freiberg.

- Konklusjonen i dommen på dette punkt gis også før kommunens eget revisorfirma og kommunens eget kontrollutvalg har konkludert. På tross av dette fremkommer dette som en klar konklusjon i dommen. Dette føles rett og slett rettsløst ut, sier ordføreren.

Videre skriver ordføreren at Hadsel kommune er satt til å forvalte innbyggerens penger, og at det medfører et stort ansvar i måten det skjer på.

- Slik dommen fremstår gjenstår det ubesvarte spørsmål som kommunen føler behov for å belyse og få besvart. Hadsel kommune vil bruke de nærmeste dagene på å gjennomgå dommen der eventuelle mulige rettslige skritt vil vurderes, sier Freiberg.