I julen 2013 skjedde det utenkelige. 20 år gamle Iulia Andreea Movila reiste hjem til Romania for å tilbringe juleferien sammen med familien.

29. desember lånte hun bilen, og kjørte mot Dulcesti. Da Iulia Andreea skulle kjøre i en kurve til venstre mistet hun kontrollen over bilen slik at den havnet på feil side av veien, og veltet.

Rodica Movil-Ciobanu fikk etterpå utdelt den vondeste beskjeden en mor kan få: hennes eneste datter hadde mistet livet i en bilulykke.

Rodica flyttet deretter til sin mann som hadde bosatt seg på Stokmarknes. Siden har Rodica bestemt seg for å la minnet til Iulia Andreea leve videre gjennom hjelpearbeid.

Hjalp barn

Iulia Andreea studerte geografi og politikk på Universitet i Brighton i sør- England.  Hun hadde en stor forkjærlighet for å gjøre livet bedre for de som er vanskeligstilte.

– Hun var veldig glad i å hjelpe folk, særlig barn.

Derfor arbeider Rodica nå  hardt for å hjelpe fattige og syke barn i hjemlandet Romania.

– Jeg trengte en måte å gå videre på.  Nå fortsetter min datter å hjelpe gjennom meg, sier Rodica.

Først begynte Rodica i det små med å hjelpe en familie. Hun sendte leker og klær. I tillegg tok hun ekstravakter for å få råd til å sende penger.

Deretter utvidet hun hjelpearbeidet, og delte ut gaver rundt høytider til familier i området hvor hun holdte til da hun bodde i Romania.

Familie og naboer ble også med i arbeidet. De gav av sine egne eiendeler, og delte dem ut til familier som trengte det.

Hjelpeorganisasjon

Etter hvert opprettet hun en Facebookgruppe som heter «Asociatia Umanitara Iulia Andreea Movila».

– På den måten kan jeg fortelle hva vi ønsker å gjøre, og hva folk trenger. Her kan jeg også vise hva vi har gjort. Mange har ting de ikke trenger som andre har behov for.

Rodica har søkt om å få status som humanitær organisasjon slik at hun kan dokumentere hva som blir gjort og slik at flere kan hjelpe med pengegaver.

– Det er mange som sier at de vil donere penger, og da vil de selvfølgelig se hva pengene går til.

På facebookgruppen legger hun ut bilder av gaver som er blitt delt ut og skriver om folk som trenger hjelp.

I en nettavis fikk hun høre den tragiske historien til en ung jente. Etter å ha fått en vaksine, ble hun så syk at hun verken kunne spise eller gå.  Jenta og familien bor i et gammelt hus uten tilgang til bad.

Historien rørte Rodica som umiddelbart satte igang arbeid for å kjøpe utstyr til å lage et bad. Nå er byggingen godt i gang.

– Folkene vi hjelper  tigger ikke. Dette er vanlige folk i en dårlig situasjon.

Bibliotek og skole

Rodica ønsker å hjelpe barn i hjemlandet sitt siden hun kjenner systemet i Romania.

– Jeg vil hjelpe alle barn, også her i Norge. Men jeg vet ikke hvordan jeg kan hjelpe her. I Romania kjenner jeg folk, og vet hvordan en kan være til hjelp.

Rodica håper at organisasjonen kan vokse, og på sikt også hjelpe barn på Fiji.

– Det var dit Julia Andreea hadde planer om å reise og gjøre veldedighetsarbeid.

Videre vil hun bygge et bibliotek på et barnesykehus og  skaffe skoleutstyr.

– Jeg prøver å hjelpe barn å studere videre. Mange er flinke med studier, men for fattige til å få gå videre på skolen.

Når hun har fått status som humanitær organisasjon skal man kunne overføre penger til et kontonummer. Hun vil også legge ut informasjon på facebooksiden over hva forskjellige familier trenger, og deres adresse. På den måten kan alle som ønsker sende gaver til barna.