Nordland Akademi for Kunst og Vitenskap på Melbu har besluttet å opprette en Tenketank for Nord-Norge med kunst og kultur som sentral drivkraft.

– Nord-Norge tenker egen tenketank. Vi frykter en utarming av de nordnorske ressursene, som der distriktene blir fraflyttet eller at vi får kvotebaroner i fiskerinæringa. Hele nordområdetenkningen ser ut til å være mer opptatt av storkapitalistiske interesser enn å opprettholde interessene som best passer nordnorsk livsstil og befolkning, sier Ingeborg Breines som er prosessleder i den nye tenketanken.

Kulturell drahjelp

Ifølge Breines kan nordnorske kulturutrykk være med på å bevare Nord-Norge.

– I første omgang skal vi diskutere hvordan kulturen best kan hjelpe. Kulturarbeidere har en tendens til å ha frie stemmer, og gjennom kunst, musikk og teater kan man få frem ting som man ikke klarer å kommunisere når man prater. Håpet er at de med kunstneriske talenter kan hjelpe andre å forstå Nord-Norge bedre og å fremme våre verdier, sier Breines.

I en pressemelding skriver tenketanken at hensikten er å styrke nordnorsk kulturliv, bosetning, arbeidsmuligheter, livsgrunnlag, samarbeid og trivsel. Blant spørsmålene gruppen skal diskutere er hva er nordnorsk identitet og særpreg, hvem har defineringsmakt og hvordan kan kunst og kultur bidra til fremtidsvisjonene for regionen.

Breines forteller at hun selv har opplevd hvordan kulturelle uttrykk kan bryte ned fordommer.

– Da jeg begynte å studere i Oslo for mange år siden var det mange i Oslo som hadde fordommer mot Nord-Norgel. Men etter hvert som det kom flere kulturuttrykk på nordnorsk, blant annet med Hålogaland Teater og musikere som sang på nordnorsk, så ble vi plutselig presentable, forteller hun.

Møtes i Vesterålen

Tenketanken for Nord-Norge skal ha sitt første møte 15. og 16. februar i Vesterålen.

– På møtet vil en søke og legge rammene for arbeidet, definere prioriteter, strategier og fremdriftsplaner, samt fordele ansvar og drøfte mulige samarbeidspartnere. Det neste møtet vil være under Sommer-Melbu 2015 og vil ha et spesielt fokus på geopolitiske utfordringer i

forbindelsen med regjeringens nordområdesatsing, skriver tenketanken i en pressemelding, hvor de legger til at de er åpen for samarbeid og innspill.

Sammensatt gruppe

Tenketanken består av en sammensatt gruppe, med både kunstnere, filosofer humanister og samfunnsvitere har funnet plass. I tillegg til kunstner og andøyværing Harald Oredam består tenketanken av Ottar Brox, Ingeborg Breines, Knut Erik Jensen, Britt Kramvig, Eva Charlotte Nilsen, Harald Oredam, Viggo Rossvær, Kjell Arne Røvik, Amund Sjølie Sveen, Vebjørg Hagene Thoe og Maria Utsi.

Ifølge pressemeldingen er det et mål for tenketanken at man skal søke samspill med andre aktører, enkeltpersoner og kulturmiljøer i Nord-Norge.