Pensjonert overlege ved Stokmarknes sykehus, Leiv Tormod Hansen, bor på Steilo mellom Stokmarknes og Melbu.

Huset ligger 200 meter fra fylkesveien, og derfra har han god sikt ned mot trafikken som suser forbi. Lørdag ble en bilist anmeldt etter å ha blitt tatt i laserkontroll på Innbjørg like bortenfor. 19-åringen som kjørte bilen hadde da 132 km/t i 80-sonen.

– Vanvittig kjøring

For Hansen er slik kjøring slett ikke et uvanlig syn. Han ser mye hard kjøring i området. Gjennom mange år har dette også vært en ulykkesbelastet strekning.

– Mange ligger noe over fartsgrensa, men så er det noen som har så stor fart at man får gåsehud og vondt i magen. Det er en del slake svinger i området, som jeg tror gir enkelte et kick å kjøre raskt i. De kan komme i ei vanvittig fart, og fyker forbi de som holder fartsgrensen, forteller Hansen til VOL.

Han har ikke inntrykk av at det har blitt mye værre enn det har vært før.

– Slik vanvittig kjøring har vi hatt veldig lenge forbi her, sier han.

Politiet i Vesterålen har de siste ukene økt sin kontrollvirksomhet, noe som har gitt resultater i form av mange beslaglagte førerkort. De har også uttalt at svært mange av meldingene de får inn om råkjøring kommer fra Hadsel og Melbu-området.

Leiv Tormod Hansen ser mye hard kjøring mellom Melbu og Stokmarknes. Han mener flere fotobokser er løsningen for å få bukt med problemet. Foto: Knut Ivar Aarstein

Må andre grep til

Hansen berømmer politiet for å sette fokus på dette, også for å gå hardt ut mot råkjørerne i media.

– All ære til politiet. Jeg synes det er bra at de går klart ut og sier at sjåfører som kjører på dette viset, ikke har noe bak rattet å gjøre, sier Hansen.

Men politiet kan selvfølgelig ikke stå med laser langs veiene mellom Melbu og Stokmarknes hele tida, påpeker han. Han mener det må opp fotobokser som måler gjennomsnittsfart.

– Den eneste måten å få bukt med dette på tror jeg er å få på plass en gjennomsnittsmåling. Hvis det er de som prøver seg på rekordforsøk om hvor fort det er mulig å kjøre mellom Melbu og Stokmarknes, må den gleden fjernes fra dem, avslutter han.