Forstkommende lørdag blir Kulturfabrikken på Sortland åpna. Det blir også markert på Sortland museum, som er en av leietakerne i bygget.

På lørdag blir det gratis inngang i utstillinga "Moteløver og heimfødingar – klesskikk i nord". I tillegg vil to dyktige handverkere fra distriktet demonstrere tekstilarbeid.

Forsvant i posten

- Da utstillinga blei planlagt, var det meninga vevde band skulle ha en viktig plass der. Slik skulle det ikke gå. En habil vever la seg i selen og vevde kopier både av band fra den tusen år gamle Skjoldehamndrakten og gamle kommagband. De ferdige banda blei postlagt, og siden har ingen sett dem, forteller Åsa Elstad ved Sortland museum i en pressemelding.

Som et solid plaster på såret skal publikum på Sortland få se hvordan man kan veve band.

- Det vil Lone Amundsen fra Jennestad sørge for. Hun er husflidshandverker godkjent av Norges Husflidslag og vil vise både brikkeveving og fletting av band. Band var uunnværlige i hverdagen. De blei brukt til belter, for å unngå at en fikk snø i kommagene, for å binde opp lange skjørt så de ikke var i veien under arbeidet, til seler, forkleband og mye mer, forteller Elstad.

Bringeduker

I utstillinga finner vi også et eksemplar av «Nasjonalen», festdrakten som blei brukt over heile landet før de lokale bunadane kom. «Nasjonalen» er sterkt inspirert av hardangerbunaden, blant annet har vesten bringeduk med perlebroderi. Slike bringeduker blei også brodert i området vårt for rundt hundre år siden, og det blei holdt kurs i teknikken. På gamle foto fra Vesterålen finner vi ikke så sjelden jenter pynta i «Nasjonalen».

- I dag er det ikke mange i Vesterålen som kan brodere bringeduker, men Elisabeth Søberg på Kleppelv i Bø gjør det, og lørdag vil hun vise oss hvordan. Hun syr blant annet perlebroderte bringeduker til bunader fra Hardanger, Fana, Nedre Hallingdal og Sotra, forteller Elstad i pressemeldingen.