Kristine Pettersen og broren har alltid likt å løpe, og de har løpt raskere enn alle jevnaldrende i oppveksten. Men likevel har hun ikke visst hvor raskt.

Som mange andre unge sportsinteresserte var det fotball som tente henne, og hun spilte ivrig med det lokale Sjøbrott som hennes favorittlag da hun vokste opp. I tillegg var hun aktiv i Andenes turn.

Andøyposten møter henne på friidrettsbanen ved siden av Blåbyhallen. I dag skal hun løpe de distansene hun er kvalifisert for, 100 og 200 meter sprint.

Godt idrettsmiljø

– Det er et flott idrettsmiljø i Andøy med mange engasjerte ildsjeler som holder miljøene i gang, så idrett har vært en naturlig del av livet mitt fra tidlig av, sier Kristine Pettersen.

Rundt henne varmer hennes klubbkamerater i Sortland friidrettsklubb opp. De skal løpe ulike distanser i dag.

Oppdaget

Det var da hun begynte på idrettslinje på Sortland videregående i fjor at hennes talent ble oppdaget. De skulle løpe 60 meter, og hun løp på 8,08 sekunder, som er så raskt at lærer og trener Johnny Evjen knapt trodde sine egne øyne.

Evjen er selv mangeårig løper og er nå både lærer på idrettslinjen og trener for Kristine og de andre i løpegruppen hos Sortland friidrettsklubb.

– Det er ikke hverdagskost å oppdage slike talenter, så da jeg oppdaget Kristines talent måtte jeg bruke tid på å overtale henne til å satse på løpingen. Og det var det definitivt verdt det, sier en fornøyd Evjen.

Det var trener og lærer Johnny Evjen som oppdaget Kristine Pettersen da hun løp 60 meter i fjor. Foto: Tord Viken

For under ett år siden hun tok opp løping har hun kvalifisert seg til Junior-NM. Med Petter Northug som et av sine forbilder, uttrykker Kristine at hun er en som liker å gå sin egen vei og ikke gjør som alle andre.

– Du må ofre en del for at du skal kunne hevde deg. Ellers er det ingen vits, sier Kristine selvsikkert. Det er trening hver dag minst to økter. Én som del av undervisningen på idrettslinjen, og én etter skoletid. Om vinteren trenes det mye styrke og intervall, mens det om sommeren er tempo og teknikk det finslipes på.

– Jeg liker godt å trene styrke og teknikk, for der merker jeg fremgangen best, sier hun.

Mange talenter i Vesterålen

Trener Johnny Evjen sier at det er mange store friidrettstalenter i Vesterålen, og han snakker om Ingebrigtsen-effekten. Likevel synes han det er synd at så få satser på friidrett, men velger å spille fotball i stedet.

– Mange talenter velger dessverre å satse på å spille middelmådig 4. divisjonsfotball fordi det er hyggelig sosialt, fremfor å utmerke seg individuelt i en idrett hvor de kan gjøre en forskjell. Det er forståelig, for det er hardt og man må være motivert for å lykkes i friidrett. Men likevel tror jeg mange hadde hatt stor glede av å prestere noe ekstra som de kan være stolte av i ettertid, sier Evjen med et smil. Kristin har en familie hjemme i Andøy som heier på henne, noe som er viktig siden så mye tid går med til trening.

Satser

– Jeg satser nå alt jeg kan, men jeg vil likevel også satse videre på studier, for du skal være veldig god for å kunne leve av dette.

Hun ser for seg en fremtid som advokat, eller kanskje i Forsvaret, men som hun sier er alt åpent ennå. Om hun kommer til å flytte tilbake til Andøy vet hun ikke.

– Det er en stor verden der ute som har mye å by på som jeg vil oppdage, sier Kristine målbevisst, men Nordmela og Andøy vil alltid være hjem og et sted å dra tilbake til i ferier.

Neste helg står Bislett og junior- NM for tur. Da er det alvor for Vesterålens raskeste jente.